Queen Elizabeth Ii And Husband Duke Of Edinburgh Posing In Royal Attire

Wist je dat: een man die met de koningin trouwt, wordt niet automatisch koning

Vrouwen die met een koning trouwen, krijgen de titel van koningin of koningin-gemalin. Maar dit werkt echter niet andersom. Wanneer prins William koning wordt, zal Kate Middleton de titel van koningin dragen. Maar hoe zat het met de man van koningin Elizabeth?

De echtgenoot van koningin Elizabeth II, prins Philip, werd erkend als prins en niet als koning, omdat de titel van koning een mannelijke soevereiniteit weerspiegelt, terwijl de titel van koningin symbolisch kan worden gebruikt. Hoe werkt dat precies?

Het verschil in titels heeft te maken met de historische en traditionele regels van erfopvolging en koninklijke titels in veel monarchieën, waaronder het Verenigd Koninkrijk.

Koningin-gemalin vs. Koningin-regentes

  • Koningin-gemalin: Wanneer een vrouw met een koning trouwt, krijgt ze de titel van koningin-gemalin. Dit is een ceremoniële titel die aangeeft dat ze de echtgenote van de koning is, maar ze heeft geen soevereine macht of rechten op de troon. De titel ‘koningin’ wordt hier dus symbolisch gebruikt, en ze regeert niet zelf.
  • Koningin-regentes: Dit is een vrouw die zelf soeverein is en de troon heeft bestegen, zoals koningin Elizabeth II. Zij regeert als koningin-regentes, wat betekent dat ze volledige soevereiniteit heeft.

Lees ook: Britse royals niet zo ‘Brits’ als we denken

Prins-gemaal vs. Koning

  • Prins-gemaal: Wanneer een man met een regerende koningin trouwt, krijgt hij niet automatisch de titel van koning. Dit komt omdat de titel van koning traditioneel gezien wordt als de soeverein van het land, iemand met regerende macht. Aangezien deze macht al bij de koningin ligt, zou het verwarrend of ongepast zijn om de titel van koning aan haar echtgenoot te geven. Daarom krijgt hij de titel van prins-gemaal of gewoon prins.

Prins Philip’s Titel

In het geval van prins Philip, was hij de echtgenoot van koningin Elizabeth II. Ondanks dat hij haar man was, kreeg hij niet de titel van koning omdat dit een implicatie van soevereiniteit zou hebben. In plaats daarvan werd hij prins-gemaal genoemd, een titel die aangeeft dat hij de echtgenoot is van de regerende koningin zonder zelf regerende macht te hebben.

Deze regels helpen om de erfopvolging en de rolverdeling binnen de monarchie duidelijk en traditioneel te houden.

Lees ook: Het Britse koningshuis geeft minder geld uit

Koningin Elizabeth II is op 8 september 2022 overleden. Ze was 96 jaar oud en regeerde het Verenigd Koninkrijk gedurende 70 jaar, waarmee ze de langst regerende Britse monarch was. Bekijk de video hieronder:

TEKST: DENISE DELGADO
BEELD: GETTY IMAGES