Hier vind je het grootste kroningsfeest
3 mei 2023
Als koning Charles en koningin Camilla zaterdag worden gekroond is dat het startschot voor een groot feest. Hier vind je het allergrootste.
Niet in Londen, zelfs niet in Engeland of het VK, maar helemaal aan de andere kant van de wereld. In Vanuatu om precies te zijn, op het eiland Tanna in de Stille Oceaan.
Hier huist een stam die wijlen prins Philip nog steeds aanbidt als godheid. Zij maken een groot feest van de kroning, met zang en dans de hele nacht door, en veel kava, een bedwelmende drank gemaakt van verpulverde wortels.
Terwijl Charles zaterdag in Westminster Abbey wordt gekroond, zullen de mensen zich 10.000 mijl verderop in de dorpen Yakel en Yaohnanen verzamelen.
Op het feest zullen waarschijnlijk de drie ingelijste portretten van prins Philip te zien zijn die Buckingham Palace aan de stam heeft gegeven, als erkenning voor hun toewijding aan de overleden hertog van Edinburgh.
‘Het wordt een groot feest – we hebben het over 5.000 tot 6.000 mensen die samenkomen om de kroning van deze koning te vieren’, vertelde opperhoofd Johnson Iakapass aan het programma Pacific Beat van ABC Radio.
‘Er komen ongeveer 100 chiefs aan. De ceremonie begint ’s ochtends om 8 uur en de vlag wordt om ongeveer 10.30 uur gehesen. Er zijn veel activiteiten. s Avonds, na het kava drinken, zullen vrouwen en mannen samen dansen, dus het wordt groots.’
Hij beschreef de koning als ‘echt betekenisvol voor de mensen van Tanna. Je zult zien dat veel mensen geloven en de kroning van de prins vieren’.
Big Fella
Wijlen de hertog van Edinburgh, die in 2021 op 99-jarige leeftijd overleed, stond bij de eilandbewoners in pidgin Engels bekend als ‘number one big fella him bilong Misis’, waarmee Elizabeth werd bedoeld.
De cultus, bij antropologen bekend als de Prins Philip Beweging, is tientallen jaren geleden ontstaan. Een oude profetie op Tanna die zei dat een bleke krijgsgeest van het eiland ver weg zou trekken op zoek naar een machtige vrouw om mee te trouwen.
Toen wijlen de hertog in 1974 met wijlen de koningin de eilanden, werd hij geïdentificeerd als de terugkerende geest.
Tijdens zijn bezoek aan de hoofdstad Port Vila gaf hij een wit varken aan een lid van de stam en er ontstond een sterke band. De dorpelingen geloven nog steeds dat hij oorspronkelijk uit Tanna kwam.
Nal-nal
Hij was goed op de hoogte van de cultus – vanaf de jaren zeventig stuurde hij de eilandbewoners gesigneerde foto’s van zichzelf. In ruil daarvoor kreeg hij een nal-nal, een traditionele varkensslachtknuppel.
Het is niet duidelijk of de vergoddelijking van wijlen de hertog zal worden overgedragen op de koning, zodat ook hij als een levende god wordt gezien.
Charles was al eens op het eiland, waar hij in een rieten rokje cava dronk met opperhoofd Seni Mao Tirsupe, de voorzitter van de Malvatumauri-raad van opperhoofden.
Daily Telegraph/ANP
#Royaltynl