King Charles Iii And Queen Camilla Visit Australia And Samoa Day Seven

Koning Charles erkent ‘pijnlijk’ slavernijverleden maar biedt geen excuses aan

Koning Charles (75) erkent het ‘pijnlijke’ slavernijverleden van het Verenigd Koninkrijk. Dat deed hij in een toespraak tijdens de top van leiders van 56 landen die deel uitmaken van het Gemenebest. Excuses daarentegen blijven uit.

 “Niemand van ons kan het verleden veranderen, maar we kunnen ons wel inzetten om er lering uit te trekken”, sprak de Britse koning.

Hoewel de koning empathie toonde voor het verleden en de doorwerking ervan in het heden, blijft de langverwachte officiële verontschuldiging uit. Enkele leiders hadden volgens de Britse krant The Guardian wel gehoopt op excuses voor het slavernijverleden. “Als ik naar mensen in het Gemenebest luister, begrijp ik dat de pijnlijkste aspecten van ons verleden nog steeds doorklinken. Het is daarom van vitaal belang dat we onze geschiedenis begrijpen, zodat we ons kunnen laten leiden bij het maken van de juiste keuzes in de toekomst”, zei hij op de bijeenkomst in Samoa.

Lees ook: Koning Charles stuurt Donald Trump privébericht na moordaanslag

Volgens de koning zou ‘de juiste manieren en de juiste taal’ ongelijkheid moeten bestrijden. “Laten we, terwijl we om ons heen de vele zeer zorgwekkende uitdagingen zien, binnen onze Gemenebest-familie kiezen voor de taal van gemeenschap en respect. Laten we de taal van verdeeldheid verwerpen.”

Buckingham Palace maakte eerder al bekend dat Charles een onderzoek steunt naar de betrokkenheid van de Britse monarchie bij de trans-Atlantische slavenhandel, iets wat veel voormalige koloniën hopen dat zal leiden tot officiële excuses.

King Charles Iii And Queen Camilla Visit Australia And Samoa Day Seven
Koning Charles III bezoekt de Koningstuin op het terrein van het Robert Louis Stevenson Museum op 25 oktober 2024 in Apia, Samoa.

Bekijk ook:

TEKST: DENISE DELGADO
BEELD: GETTY IMAGES