Máxima Opent Polikliniek Nederlandse Endometriose Kliniek

Koningin Máxima streeft naar meer aandacht voor endometriose

Koningin Máxima (53) hoopt op meer aandacht voor endometriose. Dat sprak dinsdag na haar bezoek aan de Nederlandse Endometriose Kliniek in Delft uit.

Kort voordat koningin Máxima haar wens uitsprak, had ze de nieuwe kliniek geopend. Daar vertelde ze dat ze graag wil dat de polikliniek zal bijdragen aan meer bewustzijn rondom endometriose.

“Ik hoop dat er door het ontstaan van deze kliniek echt veel meer bewustzijn is. En dat als een vrouw met bepaalde klachten bij een arts komt er dan toch wel gedacht wordt aan de mogelijkheid dat het endometriose is. En dat iemand dan wordt begeleid naar de juiste plek”, aldus de koningin.

Máxima Opent Polikliniek Nederlandse Endometriose Kliniek
Koningin Máxima opent polikliniek Nederlandse endometriose kliniek

Endometriose is een aandoening waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoeder bevindt, bijvoorbeeld op de eierstokken, het buikvlies, de blaas of de darmen. Dit kan leiden tot ontstekingen, verklevingen, pijn en problemen met de vruchtbaarheid. Helaas krijgen veel vrouwen bij pijnklachten nog altijd pijnstillers voorgeschreven in plaats van dat ze de juiste hulp krijgen. “Vraag aan de huisarts: misschien is dit wel wat ik heb. Er gewoon voor vechten en jezelf niet gek laten maken dat het waarschijnlijk niks is.”

Lees ook: ZIEN: ‘Máxima geïrriteerd door kauwgom kauwende Alexia’

Máxima benadrukte ook het belang van meer onderzoek naar de aandoening, die naar schatting één op de vijf menstruerende vrouwen treft. De aandoening is namelijk ‘nog steeds niet te genezen’. “Het is nog steeds gewoon symptoombestrijding. Dus het is wel echt heel belangrijk dat we nog veel meer onderzoek gaan doen, om mensen nog beter te kunnen helpen in de toekomst.”

De koningin gaat verder:  “Ik was zestien en een van mijn beste vriendinnen die had endometriose. Dus toen had ik er voor het eerst over gehoord”. Het verrast de koningin dat hier in Nederland heel veel mensen nog niet bekend met endometriose zijn. “Misschien is het wel tijd om dat te veranderen.”

Lees ook: Met deze methode viel Máxima kilo’s af

TEKST: DENISE DELGADO
BEELD: GETTY IMAGES