Het lot van de rebelse ‘spare’: waarom prins Harry zo opstandig is
25 mei 2024
De ‘spare’, dat is de tweede in lijn van troonopvolging. De prins of prinses die altijd klaar moet zijn om eventueel op de troon te komen. Maar wat meestal niet gebeurt. Dit is waarom de tweede in lijn vaak wat rebelser is.
Niet alleen de tweede in lijn voor de troonopvolging is rebels. Psychologen ontdekten jaren geleden al dat veel wereldleiders eerstgeborenen waren. En dat veel vernieuwers – in kunst, wetenschap of muziek – juist tweede of derde kinderen waren in een gezin. Blijkbaar hebben oudste kinderen vaak wat meer verantwoordelijkheidsgevoel zodat de rest wat rebelser kan zijn. Het is het ‘lot’ van de spare.
“Ik kan doen wat ik wil, want ik word toch geen koning,’ zou de vierjarige prins Harry ooit tegen zijn broer William hebben gezegd. In zijn autobiografie Spare (Reserve) vertelde de volwassen prins Harry later hoe zwaar het was geweest om altijd in de schaduw van zijn oudere broer te staan.
The Crown
Wie de bejubelde Netflix-serie The Crown heeft gezien, weet ook hoe het de zus van koningin Elizabeth is vergaan. In de serie wordt het duidelijk dat koningin Elizabeth een enorm verantwoordelijkheidsgevoel heeft. Terwijl haar net iets jongere zus Margaret het er flink van neemt in het leven. Dansen, flirten, drinken en schitteren op het podium van de jet set is hoe zij haar jaren als reserve-koningin sleet. Rebels, net als haar achterneef Harry.
Noorwegen
Ook Noorwegen kent een rebelse ‘spare’: de Noorse prinses Märtha Louise, die op het punt staat te trouwen met een omstreden Amerikaanse sjamaan. Tegendraads en flink wat rebelser dan de troonopvolger, dat is het lot van de reserve-prins of -prinses.
Prins Andrew
Prins Andrew, de jongere broer van koning Charles moest ook een leven lang wachten op het eventueel overnemen van de troon. Iets wat pas voorbij was toen de zonen van Charles oud genoeg waren om die taak van hem over te nemen. En ook Andrew feestte er flink op los. Terwijl zijn oudere broer Charles rustig afwachtte tot hij eindelijk de troon op mocht. Hoewel – dat moeten we toegeven – hij met zijn scheiding en keuze voor de liefde van zijn leven – wel rebelser was dan veel anderen.
Prins Harry als reserve
In zijn boek Reserve schildert prins Harry zijn broer af als brave troonopvolger en zichzelf als zwart schaap van de familie. Zijn vertrek naar de Verenigde Staten, zijn openlijke ruzie met zijn familie en het openhartige tv-interview dat hij gaf, het past allemaal in het plaatje van de reserve. De prins die zich moet gedragen voor je weet maar nooit. En die toch ook gezien wil worden. Op de reservebank zitten is voor niemand leuk.
Het lot van de rebelse reserve
Het lot van de rebelse reserve is dat hij of zij op latere leeftijd een eigen weg moet kiezen. Die meestal begint op het moment dat hij of zij geen tweede in lijn meer is. En die eigen weg kan soms voelen als een tweede pubertijd waarin je je extra gaat afzetten tegen je familie om te ontdekken wie jij nu eigenlijk bent als je niet langer de beoogde tweede troonopvolger bent. Maar net als met veel rebelse pubers komt het daarna bijna altijd weer goed en keert de rust in de familie terug.
Lees ook: Kroonprinses Mette-Marit, een opstandig kind
Was prins Harry stiekem verliefd op Kate?
TEKST MANON DAELMANS
BEELD GETTYIMAGES