Ontwerp Zonder Titel 31

Indrukwekkend beelden holocaustherdenking

Het verhaal blijven vertellen, zodat het nooit meer gebeurt.

We herdachten afgelopen weekend de verschrikkingen van de holocaust. Niet alleen wij, ook in Noorwegen was een indrukwekkende herdenking.

Koningin Sonja bezocht een herdenkingsceremonie van de Joodse Vergadering in de grote synagoge van Stockholm. Kroonprinses Victoria en prins Daniel woonden een herdenkingsceremonie bij door het Forum voor Levende Geschiedenis

Bij beide  ceremonies waren bij overlevenden, die getuigenissen van de Holocaust deelden.

Noorwegen

Noorwegen werd al vroeg door de nationaal-socialisten bezet en leed verschrikkelijk. Ondanks dapper verzet moest vooral de joodse bevolking het ontgelden.

Maar ook de gewone Noor kreeg het nodige oorlogsgeweld mee. Noorwegen speelde een belangrijke rol in het noordelijke front. Het ging de strijdende partijen daarbij om grondstoffen voor de wapenindustrie en de scheepsroute naar de Sovjet-Unie.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was koningin Wilhelmina niet het enige koninklijke staatshoofd dat in ballingschap in Londen verbleef. Ook George II van Griekenland, Peter II van Joegoslavië en Haakon VII van Noorwegen vonden hier voor korte of lange tijd onderdak met hun regering.

Hechte relatie

De Noorse koning werd in de Britse hoofdstad vergezeld door zijn zoon, kroonprins Olav. Diens echtgenote, kroonprinses Märtha, week met hun drie kinderen uit naar de Verenigde Staten. Daar knoopte ze een hechte relatie aan met president Franklin Roosevelt.

Volgens de geruchtenmolen in Washington D.C. ging deze relatie zelfs verder dan vriendschap. Het is echter zeker dat de kroonprinses door haar toegang tot de machtigste leider ter wereld diplomatiek veel voor elkaar kreeg voor haar land.

Ontwerp Zonder Titel 31

LEES OOK: 

MÄRTHA LOUISE IN ‘PUT VAN DEPRESSIE’

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: Historiek Beeld: kungahuset