In welk paleis zou jij wel willen wonen?
22 december 2020
Van Buckingham tot Brussel: neem jij je intrek in een paleis met pracht en praal, of ga je liever voor moderner en simpel? Je mag kiezen vandaag!
Stiekem dromen we (bijna) allemaal weleens van het koninklijke leven. Een chef-kok die iedere maaltijd naar je wensen bereidt. Een kamerdame die je helpt aankleden. En dat aankleden gebeurt uiteraard helemaal in stijl, want je hebt een eindeloze garderobe(kast) en tal van ontwerpers in je adressenboekje staan. Schoonmaken hoef je zelden zelf te doen. En zo nu en dan ontvang je andere royals voor diners, overleggen en fotomomenten.
Natúúrlijk houdt het leven van een royal tegenwoordig wel wat meer in. Het zijn veelal hardwerkende professionals, met goede opleidingen, een mediatraining achter de rug en vaak moeten ze hun toelagen of inkomsten nog hard verdedigen ook. Maar die woonplek.. een écht paleis (of kasteel, of luxe residentie), dat blijft toch enorm tot de verbeelding spreken. Wij zetten er een aantal op een rijtje. Met wat leuke weetjes erbij. In welk paleis zie jij jezelf wel een weekendje wonen?
Buckingham Palace. Een icoon in Londen. Pre-corona werkten er zo’n 300 (!) mensen in de dagelijkse hofhouding. Het paleis heeft 775 kamers, waarvan 78 badkamers. Er is ruimte voor een paleisarts, er is een kapel, een zwembad en een restaurant speciaal voor het personeel.
Zarzuela, Madrid. Niet het koninklijk paleis van de Spaanse royals, maar wel de residentie van Juan Carlos (die naar het buitenland vertrok) en zijn Sofía. De huidige koning Felipe en Letizia wonen met hun dochters in een woning op het terrein. Het Zarzuelapaleis ontleent zijn naam aan het woord zarzas, wat bramenstruiken betekent. Dit vanwege de – juist ja – vele bramenstruiken rondom het paleis. In de 18de eeuw werd het paleis helemaal gemoderniseerd door Karel IV.
Paleis Huis ten Bosch. De woning van onze eigen koning en koningin, met hun 3 dochters. Dit paleis is 1 van de 3 paleizen die door de Nederlandse Staat beschikbaar zijn gesteld aan de koning. Beatrix woonde er tot 2014, daarna is het eerst grondig gerenoveerd voordat W.A., Máxima en de prinsessen er in 2019 in trokken. Het vloeroppervlak is wel 8785 m2! En in de bekende Oranjezaal hangen vele topschilderijen. Grappig genoeg werd het in de 17de eeuw ooit als zomerverblijf gebouwd… op wens van een Amalia! Amalia van Solms, vrouw van Frederik Hendrik van Oranje.
Over pracht en praal gesproken: Versailles. Volgens de Fransen een kasteel, geen paleis, maar absoluut een plekje in deze lijst waard. Het ligt op zo’n 20 kilometer van hoofdstad Parijs. En trekt jaarlijks miljoenen bewonderaars. Meubels en interieur zijn grotendeels barok en classicistisch. Een waar prestigeproject van een nogal ijdele koning: Lodewijk XIV. Versailles heeft 700 kamers, zalen en gangen. Meer dan 500 spiegels. En de koninklijke slaapkamer vormt het hart van het gebouw.
Pal in het centrum van Brussel vind je het Koninklijk Paleis. Hier zijn de kantoren van de Belgische royals en vinden de meeste audiënties plaats. Het daadwerkelijke wonen wordt door Filip en Mathilde met hun gezin in het Kasteel van Laken gedaan, net buiten de stad. Het Koninklijk Paleis werd tussen 1820 en 1826 gebouwd. Althans: in zijn huidige hoedanigheid. Daarvoor was het al eens verloren gegaan, door een brand in 1731. Het heeft een vrij strakke, strenge gevel. Binnen is er echter meer (uitbundige) decoratie. Goed te zien in deze virtuele tour!
Of wat dacht je van het beroemde Winterpaleis, in Sint Petersburg? Tegenwoordig mag museum De Hermitage dit als haar huis beschouwen. Maar halverwege de 18de eeuw werkten er maar liefst 4000 mensen 8 jaar lang aan de bouw! Dit in opdracht van tsarina Elisabeth I van Rusland. Het paleis is rechthoekig van vorm, 250 meter lang en heeft zo’n 1500 (!) kamers en andere vertrekken. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd een deel van dit paleis ingericht als ziekenhuis.
In het centrum van Tokio vinden we het Kokyo-paleis. Het Japanse keizerlijke paleis, want dat land kent een keizer en geen koning, groothertog of kroonbewaarder. Het paleis zelf mag je niet bezoeken, maar de tuinen wel. De wandeling van het centraal station naar het paleis is goed te doen en in de lente éxtra de moeite waard: dan is het terrein van het paleis omringd door bloeiende kersenbloesems. Kokyo is eigenlijk één groot, natuurrijk park. Heel sereen. En naast het hoofdpaleis liggen er nog tal van andere woningen en bijgebouwen… fijn voor je logés!
LEES OOK:
Goed nieuws voor nieuwe eigenaar Paleis Soestdijk
Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.
Bron: Wikipedia, RVD. Beeld: RVD Huis ten Bosch Den Haag: Freek van den Bergh, Wikipedia Buckingham Palace Londen: Dillif, EyeRevolution London, Versailles: Eric Pouhier, Pinterest, Koninklijk Paleis Brussel: Santi Oliveri, Visit Brussels, Winterpaleis Sint Petersburg: Alex Fedorov, Kokyo Paleis Tokio: Fg2