Miljoenen mensen keken naar Willem-Alexander op de lege Dam

De Nationale Dodenherdenking in Amsterdam en die op de Waalsdorpervlakte hebben wij elkaar 6,6 miljoen tv-kijkers getrokken. In Amsterdam gaf Willem-Alexander op een verder vrijwel lege Dam een prachtige toespraak.

Willem-Alexander op de Dam

Ook aansluitende programma’s, die in het teken stonden van de oorlog, konden rekenen op veel kijkers. Maar Willem-Alexander trok veruit het meeste publiek. Op het plein waar anders zo’n 20.000 mensen verzamelen om te herdenken, was hij nu in een zeer klein gezelschap te vinden. Op tv was goed te zien hoe de weinige aanwezigen afstand van elkaar hielden. En hoe alle kransen ter nagedachtenis werden gelegd door telkens hetzelfde duo: 2 scouts uit dezelfde familie.

Niets dan lof

De toespraak van de koning heeft veel lof geoogst. Onder meer op social media stroomden gisteravond en vandaag de reacties binnen. De woorden van Willem-Alexander worden vooral oprecht, raak en integer genoemd. Ook diverse journalisten, die verslag uitbrachten, en BN’ers zijn onder de indruk. Cabaretier en tv-persoonlijkheid Arjen Lubach merkte op: “ik heb hem nog nooit zo strak en echt horen spreken”.

https://twitter.com/thomasacda/status/1257377306202574849

https://twitter.com/arjenlubach/status/1257375507550699523

Jules Schelvis

Bewondering was er ook voor het aanhalen van het zwijgen van Willem-Alexanders eigen overgrootmoeder, Wilhelmina. Zij bracht de oorlog grotendeels op veilige afstand door, in Londen. En verder was er natuurlijk veel aandacht voor Jules Schelvis. Een Joodse man die meerdere concentratiekampen overleefde en wiens getuigenis Willem-Alexander nooit meer zal vergeten, zo zei hij. De familie van Schelvis reageerde emotioneel, zij wisten niet dat de koning aan hem zou gaan refereren in zijn speech. Dochter Marianne noemt het “een prachtig eerbetoon aan mijn vader”.

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP, Twitter @thomasacda, @arjenlubach, @LodewijkA