Ontwerp Zonder Titel (21)

Prinses Mabel strijdt tegen kindhuwelijken in Nepal

Prinses Mabel was op veldbezoek in het Dhanusha district in Nepal, waar ze vooruitgang ziet in de strijd tegen de daar gebruikelijke kindhuwelijken.

Mabel is weliswaar sinds vorig jaar geen voorzitter meer van de raad van bestuur van het door haar opgerichte Girls Not Brides. Maar als zogenoemde Global Champion, een soort ambassadeur ervan, is haar betrokkenheid niet minder geworden.

‘We gaan het veld in’, aldus de prinses, die een week in Nepal verbleef. Op verschillende plekken werden projecten bekeken van de 32 organisaties die in Nepal bij Girls Not Brides zijn aan gesloten en die door de organisaties worden ondersteund.

Mabel bracht anderhalve dag door in het Dhanusha-dictrict in de zuidoostelijke provincie Madhesh. Dat is tegelijkertijd de meest dichtbevolkte en de kleinste provincie van het nog immer arme Aziatische land. Kindhuwelijken komen in deze regio veel voor: meer dan de helft van de meisjes trouwt voor hun achttiende verjaardag, veel van hen al voor hun vijftiende. Dat heeft een reden:

‘De bruidsschat (een bruidsprijs betaald door de familie van het meisje aan de familie van de jongen) is een groot probleem. Hoe jonger het meisje, hoe lager de prijs’, zegt prinses Mabel. Arme gezinnen worden aangemoedigd om op jonge leeftijd hun dochters te laten trouwen.’

Uithuwelijken ontlast de familie dus financieel, ook al is de bruidsschat bij wet verboden.

Maar ook jongens worden vaak al jong in een huwelijk gedwongen: één op de tien voor zijn achttiende, waarmee Nepal wereldwijd in de top tien staat. De regering heeft beloofd voor 2030 een einde te maken aan kindhuwelijken, maar praktijk en traditie zijn weerbarstig. Toch zag Mabel in het landbouwdistrict Dhanusha vooruitgang:

‘Het is bemoedigend om te zien hoe gemeenschappen samenkomen om meisjes op school en buiten het huwelijk te houden. Meisjesclubs bieden meisjes een veilige plek om samen te komen; leren over hun rechten, hun lichaam en reproductieve gezondheid; zich leren uitspreken en pleitbezorgers te worden voor verandering. Geweldig om te zien dat dit werk wordt ondersteund door burgemeesters, politieagenten, lokale religieuze leiders, schoolhoofden en leraren, en ouders.’

LEES OOK:

FEITJES & WEETJES OVER LUANA EN ZARIA

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron: Royalty