Prinses Beatrix Heropent Molen De Noordstar

Oude tekeningen van prinses Beatrix worden geveild

Van 26 tot en met 29 september worden tekeningen van prinses Beatrix (86) tentoongesteld bij Veilinghuis Van Spengen in Hilversum. Twee tekeningen werden geveild die de prinses op jonge leeftijd heeft gemaakt.

Er is ook online op geboden. In 2022 werden vijf andere tekeningen van Beatrix geveild bij hetzelfde veilinghuis. De opbrengst bedroeg toen, inclusief veilingkosten, zo’n 11.000 euro, terwijl een opbrengst van ongeveer 5000 euro werd verwacht.

Dat er nu tekeningen van prinses Beatrix zijn geveild, is volgens taxateur en kunsthistorica Babbe van der Veer van Van Spengen bijzonder en spreekt meer tot de verbeelding. “Mensen hebben de prinses veel scherper op het netvlies dan Willem van Oranje.”

De eerste tekening is een collage van ballerina’s, waarbij Beatrix elke danseres afzonderlijk heeft getekend en op een groter vel heeft geplakt. Het tweede werk toont spelende hondjes op een grasveld. Wat deze tekening bijzonder maakt, is dat de prinses haar heeft gesigneerd met het monogram TVO, wat staat voor Trix van Oranje.

Lees ook: Prachtige foto van prinses Beatrix

De tekeningen zijn door een nazaat van een voormalige kamenierster van koningin Juliana bewaard, aan wie Beatrix de werken destijds had gegeven. De familie hoopt dat de tekeningen terechtkomen bij een echte liefhebber en verzamelaar.

TEKST: DENISE DELGADO
BEELD: ANP