Placeholder

Nederland profiteert lang van staatsbezoek

Japan is vereerd dat koning Willem-Alexander het land heeft uitgekozen voor zijn eerste staatsbezoek buiten Europa. In een land waar symboliek en hoffelijkheid belangrijke rollen spelen, is dat een belangrijk gebaar. Volgens de Nederlandse ambassadeur in Tokio, Radinck Jan van Vollenhoven, die dinsdag de meegereisde pers ontmoette, zal Nederland nog jarenlang plezier hebben van de gekweekte goodwill.

Dat het bezoek goed valt, blijkt ook uit de grote opkomst van de keizerlijke familie bij niet minder dan 4 onderdelen van het woensdag officieel beginnende staatsbezoek. Dat krijgt dankzij de opmerkelijke, maar gezien de goede vriendschapsbanden niet geheel verrassende, aanwezigheid van kroonprinses Masako ook meer aandacht dan anders het geval zou zijn geweest.

Voor de symboliek is het wel mooi dat het tweede staatsbezoek dat Japan dit jaar beleeft uit Nederland komt, na het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama. Japan kent maar twee inkomende staatsbezoeken, en dus wordt door de regering in Tokio gewikt en gewogen over wie langs mag komen. Dat de pas vorig jaar aangetreden koning Willem-Alexander zo snel wordt ontvangen, is een bewijs van de goede relaties tussen beide landen en beide vorstelijke families.

Het bezoek past wat dat betreft ook prima bij de kennismakingsbezoeken die het koningspaar vorig jaar na de troonswisseling aflegde aan de bevriende koningsparen in Europa.