Máxima kwam op het juiste moment
8 maart 2014
Koningin Máxima is heel blij met het resultaat van haar bezoeken aan Colombia en Peru. Dat zei ze vrijdagmiddag (plaatselijke tijd) in Lima na afloop van een ontmoeting met de lokale media. De komst van de koningin, in haar rol als speciale gezant van de Verenigde Naties, had in beide landen het benodigde zetje gegeven om verder te werken aan het beter toegankelijk te maken van financiële diensten. "Ik kwam op het juiste moment", aldus Máxima.
Uit eerste hand had ze geleerd over de knelpunten, zoals de enorme omvang van de informele economie in Peru, en over de vooruitgang die is gemaakt, zoals met de introductie van mobiel bankieren. Het is kennis die Máxima meeneemt in haar adviezen die ze namens de VN geeft aan regeringen. Zo wilde Peru ook leren van haar ervaringen, die ze kon delen tijdens een bijeenkomst in het presidentieel paleis.
President Ollanta Humala bood haar daar een lunch aan, gevolgd door een rondetafelgesprek waaraan ook een aantal ministers deelnam. Daar werd gesproken over het nationale plan dat Peru wil ontvouwen om de financiële diensten toegankelijker te maken. Humala heeft daartoe al een wet gemaakt die elektronisch bankieren regelt.
Bankzaken
Een initiatief dat Máxima in haar hoedanigheid van speciale VN-gezant toejuichte. Eerder in de week had ze Colombia eraan herinnerd dat zo'n zelfde wet al 2 jaar op de plank lag en dat de bevolking geholpen zou zijn met aanname. Mensen die vaak ver van een bank afwonen, kunnen dan simpel met een sms'je geld overmaken of andere zaken regelen. Een andere manier is om bankzaken te kunnen regelen in een supermarkt of winkel.
Een groot deel van met name de arme bevolking heeft helemaal geen bankrekening of verzekering, mede vanwege de ontoegankelijkheid, de hoge drempel en hoge tarieven. Kleine bedrijfjes lenen meestal geld in het informele circuit, met hoge rentes. Betere toegang tot financiële producten, het onderwerp waar Máxima zich sinds 2009 namens VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon bezighoudt, brengt onder meer de kosten omlaag, en stimuleert de ontwikkeling.
Ondernemersgeest
Hoe het in Peru in de praktijk uitpakt zag de koningin donderdag tijdens een uitgebreid veldbezoek aan achterstandswijken van Lima. Daar bundelen huishoudens hun schaarse financiële middelen om een kapitaaltje te hebben waarvan iedereen om beurten kan profiteren voor een eigen bedrijfje. Ondernemersgeest is er in Peru genoeg, zo stelde Máxima vast, maar nu moet de financiële instractuur worden verbeterd.
Belangrijk is ook dat de bevolking kennis heeft van geldzaken, vandaar dat er zowel bij het werkbezoek aan Colombia eerder deze week als in Peru ook besprekingen met de minister van onderwijs op de agenda stonden. Financiële educatie is een onderwerp dat de koningin bij terugkeer in Nederland ook meteen oppakt. Maandag geeft Máxima in Hilversum het startsein voor de nationale 'Week van het geld' die bedoeld is om schooljeugd te leren om te gaan met geld.