Placeholder

Máxima bezoekt ananasplantage op Filipijnen

De ananassen bleven onaangeroerd, tot verdriet van Melissa Garcia, haar familie en medewerkers bij het bezoek van koningin Máxima dinsdagmiddag aan een kleine plantage in Silang. De tijd was om. Het gesprek met Garcia duurde langer dan gepland en aan het proeven van de ananassen kwam Máxima niet meer toe. Ze moest naar de volgende afspraak.

De koningin kreeg uitgebreid uitleg over de manier waarop Garcia en haar man op van vrienden geleased land een succesvolle ananasplantage hebben opgezet. Ze startten met microkrediet maar zijn die fase inmiddels ontgroeid, bieden zelf werk aan twaalf mensen en kopen zelf de oogst van andere kleine boeren op om in Manila door te verkopen.

Máxima vroeg honderduit. Over de financiering – via een CARD bank voor kleine bedrijven -, sparen voor slechte tijden en een misoogst, de gezondheidsverzekering van het gezin en de doelen voor de toekomst. Het gesprek werd af en toe onderbroken door donderslagen, van noodweer even buiten Silang.

Microbank

De kennis die Máxima bij de veldbezoeken opdoet, geven haar een indruk van hoe de verschillende plannen die landen hebben voor betere toegankelijkheid van financiële diensten in de praktijk uitpakken. Die wetenschap gebruikt ze weer in gesprekken met regeringsleiders, bankiers en ministers wanneer haar om advies wordt gevraagd over projecten of programma's die voor hen ook zouden kunnen werken. Of juist niet.

Na de ananasplantage bezocht ze ook nog een microbank, waar ze enthousiast haar mobiele telefoon pakte om het geld tellen te fotograferen. Het was voor haar een goed voorbeeld hoe geldzaken, ook wanneer het om relatief kleine bedragen gaat, beter en veiliger digitaal kunnen worden afgehandeld.

Dat gold later ook bij een pandjeshuis, waar bankzaken konden worden gedaan. Een aanvraag voor een rekening nam door het papierwerk twee weken in beslag. "Dat moet sneller door te digitaliseren", wist Máxima.