Koningspaar herdenkt D-Day
1 juni 2014
De 70e verjaardag van de geallieerde landingen brengt deze week een grote groep staatshoofden, regeringsleiders en veteranen bijeen bij de stranden langs de kust van Normandië. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima wonen samen met minister-president Mark Rutte en minister Hennis-Plasschaert van Defensie op vrijdag 6 juni in Arromanches de nationale herdenking bij. Ook prins Jaime is aanwezig, als beschermheer van de veteranen van het garderegiment Prinses Irene.
Tijdens de plechtigheid worden kransen gelegd en voert onder anderen premier Rutte het woord. Na de ceremonie is er een ontmoeting met veteranen die in 1944 betrokken waren bij de invasie vanuit Engeland. Vanuit Arromanches gaan het koningspaar en Rutte naar Caen, waar in het kasteel De Benouville door de Franse president François Hollande een lunch wordt aangeboden aan alle buitenlandse staatshoofden en regeringsleiders. Onder hen de Amerikaanse president Barack Obama, zijn Russische collega Vladimir Poetin en de Britse koningin Elizabeth II.
Van het intrekken van de uitnodiging aan Poetin vanwege het Russische optreden in Oekraïne kon geen sprake zijn, zo liet het Elysée weten. Het aandeel van de voormalige Sovjet-Unie in de uiteindelijke geallieerde overwinning op nazi-Duitsland was daarvoor te groot. Maar dat betekende wel enige problemen bij de tafelschikking en de opstelling voor de groepsfoto. Niet iedereen wil in de buurt van Poetin staan of zitten. Koningin Elizabeth, die het bijwonen van de herdenking combineert met een kort staatsbezoek aan Frankrijk, zou voor die eer hebben bedankt.
President Hollande heeft de gastenlijst, waarop ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel staat, vorige week nog uitgebreid door ook de net verkozen president van Oekraïne Porosjenko uit te nodigen. Het geeft de gelegenheid de lunch ook te benutten voor politiek overleg. Vrijdagmiddag is dan de grote internationale herdenking op 'Sword Beach' in Ouistreham, waar 19 landen officieel zijn vertegenwoordigd. Maar de hele dag vinden er verspreid over Normandië plechtigheden plaats, behalve voor de Nederlanders onder meer ook voor de Polen, Amerikanen en Canadezen.