Koning Willem-Alexander onthult Namenmonument Holocaust
19 september 2021
Onze koning heeft vandaag in Amsterdam het Holocaust Namenmonument onthuld. Op het monument zijn, ruim 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog, de namen van de overledenen te vinden.
Namenmonument Holocaust
Ruim 102.000 namen staan er op het monument. Naast de namen staan er ook geboortedata en de leeftijden bij overlijden op. Demissionair premier Mark Rutte en burgemeester Femke Halsema spraken tijdens de onthulling.”Dit monument zegt 102.163 keer: nee, wij vergeten jullie niet. Nee, wij staan niet toe dat jullie naam wordt uitgewist. Nee, het kwaad heeft niet het laatste woord”, zei Rutte. Rutte vindt het Namenmonument een eerbetoon aan ieder slachtoffer persoonlijk, “met elke naam als een monument op zichzelf, een gedenkplek voor ieder individu, voor ieder levensverhaal”.
Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam stelde dat Amsterdam tijdens en na de bezetting “ernstig tekortgeschoten” is in de bescherming en behandeling van “onze Joodse inwoners”. Er leefden namelijk 140.000 Joden in Nederland, waarvan 80.000 in Amsterdam. Slechts 15.000 hebben de Holocaust overleefd. “De in steen gebeitelde namen, deze muren, staan als een vesting tussen ons en het vergeten. In onze hoofdstad, wonen nu voorgoed de namen van hen die er niet mochten zijn. Van hen die met miljoenen anderen uit de herinnering van ons continent en van de wereld moesten worden gewist. Hier kunnen wij hen bezoeken. Hier laten wij onze vingers langs de stenen glijden, noemen wij hun namen en gedenken wij hun levens.”
De financiering van het monument heeft 15 miljoen euro gekost en is mede mogelijk gemaakt doordat mensen een steen met naam kon adopteren voor €50,-. Tot nu toe zijn er tussen de 70.000 en 80.000 stenen geadopteerd.
Lees ook: Het Britse koningshuis staat vandaag stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog
Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.
Beeld en bron: ANP