Placeholder

Koning legt krans tijdens Indië-herdenking

Koning Willem-Alexander heeft zaterdag als eerste een krans gelegd bij het Indisch Monument in Den Haag. Daar werd de capitulatie van Japan in 1945 herdacht.

Er waren enkele duizenden mensen aanwezig bij de herdenking. Velen waren geëmotioneerd, omdat ze zelf onder de Japanse bezetter in Nederlands-Indië leed hebben doorstaan of hun ouders en grootouders.

Tijdens de herdenking werd de Indische Klok geluid, er werd muziek gespeeld en er was een voordracht van acteur Eric Schneider, die werd geboren in Nederlands-Indië, en zijn zoon Beau Schneider. Ook hield premier Mark Rutte een toespraak. Hij zei daarin het gevoel van miskenning te betreuren dat leeft bij de slachtoffers van de Japanse bezetting van voormalig Nederlands-Indië.

De herdenking werd afgesloten met het defilé langs het monument en de kransen, dat werd geopend door de koning.

Japan capituleerde op 15 augustus 1945. Al kwam er op die dag een eind aan de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië, van een bevrijding was bepaald geen sprake, aldus de stichting die de herdenking organiseert. "Op de oorlog volgde een chaotische en gewelddadige periode. Velen konden de kampen lange tijd niet verlaten. Vele anderen werden alsnog geïnterneerd."

De Tweede Wereldoorlog kostte vele duizenden Europeanen in Nederlands-Indië het leven. In Japanse interneringskampen stierven naar schatting tussen de 13.000 en 17.000 burgers. Buiten de kampen kwamen nog eens 2000 mensen om, terwijl nog eens 2000 burgers omkwamen door het Indisch verzet.