Balkonscene Maxima Amalia Alexia Prinsjesdag 2023

Hier komt de naam ‘Oranje-Nassau’ vandaan

We kennen ‘m en we lezen links en rechts over onze royals, maar hoe komen ze eigenlijk aan die – samengestelde – familienaam? We leggen het uit.

Het is best een chic-klinkende naam. En vraag een gemiddelde Nederlander wat onze nationale kleur is en hij of zij zal zeggen: ‘oranje’. Dat wil nog niet zeggen dat ook de herkomst van de naam Oranje-Nassau voor iedereen bekend is. Die vertellen wij je nu.

Oranje

Die komt van het (soevereine) prinsdom Orange. Dat ligt in het zuiden van Frankrijk. Althans: lag, want in de 18de eeuw is Orange opgegaan in Frankrijk. Er is dus geen sprake meer van een prinsdom aldaar. Klein lesje geschiedenis nog: René van Chalon, zoon van Hendrik III en Claudia van Chalon, erft het prinsdom Orange van zijn oom: Philibert van Chalon. René sterft in 1544 zonder nageslacht, en laat zijn bezittingen en het prinsdom na aan zijn Duitse neef: Willem van Oranje, die toen pas 11 jaar was. Oranje is uiteraard een verbastering van Orange.

Nassau

Nassau was een Duits graafschap. Daarna werd het een vorstendom en nog eens later een hertogdom. En het Huis Nassau had 2 lijnen: de Ottoonse en de Walramse lijn. Onze Nederlandse royals stammen af van de Ottoonse lijn. En grappig genoeg stammen de Luxemburgse groothertog Henri en zijn familie af van Walramse lijn. Wederom een stukje geschiedenis ter ondersteuning: keizer Karel V wilde voorkomen dat door vererving de bezittingen van de Nassaus in Nederland en Duitsland in handen van slechts 1 persoon – Willem van Oranje – kwamen. Willem van Oranje erfde daarom wel alle bezittingen van René van Chalon, maar het was zijn broer, Jan de Oude, die hun vader opvolgde in het graafschap Nassau en de stamvader werd van de Friese tak van de Nassaus.

Stukje Frankrijk, stukje Duitsland dus en zie daar: de naam Oranje-Nassau.

Bron: Koninklijk Huis, Wikipedia, beeld: ANP

#RoyaltyNL