Placeholder

Foto’s: Máxima in Bangladesh

Koningin Máxima krijgt maandag een kant van Dhaka te zien, die de 16 miljoen inwoners van de hoofdstad van Bangladesh nooit ervaren: lege straten en de mogelijkheid om door te rijden. Met maar liefst 1500 man politie in touw om de koningin en haar gevolg vrije doorgang te geven, kan Máxima wat de meeste Bangladeshi niet kunnen: op één dag meerdere afspraken afwerken.

Dhaka is berucht om zijn verkeersinfarct. Op straat geldt de wet van de jungle. Wie het hardst claxonneert en alle medeweggebruikers negeert, komt het snelst vooruit. Riksja's, zogenoemde baby taxi's, aan alle kanten gebutste bussen – al of niet met een geit op het dak als bagage – en auto's strijden om voorrang, waarbij alle verkeersregels worden genegeerd. Het resultaat is stilstand en chaos.

"Toen ik het programma zag, wist ik dat we niet op de gebruikelijke manier door Dhaka zouden rijden", merkte een van de lokale begeleiders van de koningin maandagmorgen op. De koningin rijdt in een zwaar bewapend konvooi en langs de route staan om de tien meter bewapende politiemensen die nieuwsgierigen en het overige verkeer tegenhouden.

Veiligheidsmaatregelen

Bangladesh is het meest drastisch in verkeers-en veiligheidsmaatregelen voor het koninklijk VN-bezoek. Eerder dit jaar in Manila kreeg Máxima slechts een paar motorrijders mee, waardoor ze ook kon ervaren dat in de Filipijnse hoofdstad het verkeer niet vooruitkomt.

De koningin heeft inmiddels drie gespreksronden buiten de deur afgewerkt en sluit haar eerste werkdag af in haar hotel, dat maandag was omgetoverd tot een zwaar bewaakte vesting. Helemaal zonder reden zijn de veiligheidsmaatregelen niet. Ook in Bangladesh zijn recentelijk terroristische aanslagen gepleegd, waarbij op straat willekeurige buitenlanders in naam van IS zijn doodgeschoten.

Vliegende start

Koningin Máxima zei maandagmorgen in het regionale kantoor van UNDP, de ontwikkelingstak van de Verenigde Naties in Dhaka, dat ze veel uithoudingsvermogen heeft. De koningin was pas enkele uren in Bangladesh en begon meteen aan een reeks pittige besprekingen. Dat was echter geen probleem, zo verklapte ze in de pauze tussen twee ontmoetingen in.

Op de eerste dag van het driedaagse werkbezoek wordt Máxima bijgepraat over de situatie in Bangladesh, waar 69 procent van de bevolking geen bankrekening heeft. Zo ontmoette ze maandagmorgen ook Sir Fazle Abed, de oprichter van Brac, de grootste niet-gouvernementele organisatie ter wereld.

Eindelijk op bezoek

Máxima begroette hem allerhartelijkst. "Hoe vaak heeft u mij al niet uitgenodigd. Eindelijk ben ik hier. Ik heb toch gezegd dat ik zou komen", aldus de koningin tegen Abed, die onlangs de World Food Prize won. "U heeft dat verdiend", zei ze.

Brac heeft sinds de oprichting in 1972 zo'n 150 miljoen mensen uit de armoede geholpen en is tegenwoordig ook actief bij mobiel bankieren. Máxima kwam om onder meer daarover te praten.