wilhelmus zingen

5 leuke weetjes over het Wilhelmus

Iets met heel veel coupletten, de koning van Hispanje en ‘van Nassouwe’. Wist jij déze leuke feitjes over ons volkslied al? Maak indruk op je familie aan de dinertafel vanavond.

Je zingt op Koningsdag en misschien ook tijdens een EK of WK voetbal uit volle borst mee. Een stukje dan, want alle 15 coupletten is wat veel. Het lied stamt al uit (ongeveer) 1570 en er is best wat over te doen en te zeggen (geweest). We zetten een paar leuke weetjes voor je op een rij!

Het mag dan een eeuwenoude tekst zijn, de melodie ervan bestond al. Al is de huidige – ietwat aangepaste – melodie herzien aan het begin van de 17de eeuw.

Wilhelmus zingen

Het Wilhelmus staat in het Guiness Book of Records genoteerd als het oudste volkslied ter wereld. Dat klopt echter niet helemaal, omdat de tekst van het Japanse volkslied nog ouder is. Het Wilhelmus bestond al vóórdat het ook als officieel volkslied werd aangewezen. Het werd namelijk pas in 1932 (!) tot officieel volkslied gekozen.

Lange tijd werd de tekst van het Wilhelmus toegeschreven aan Filips van Marnix van Sint-Aldegonde. Een schrijver en geleerde en ook raadgever van Willem van Oranje. Na nieuw onderzoek in 2016 bleek dat ook Petrus Datheen, een vooraanstaande calvinist, de tekst kan hebben geschreven. Helemaal duidelijk wordt dat wellicht nooit.

‘Ben ik van Duitsen bloed’ – het blijft een misvatting, onder jong en oud. Het is géén referentie naar Duitsland en Duits bloed. ‘Duits’ kon in die tijd namelijk ook verwijzen naar ‘Nederlands’. Sterker nog, Duitsch en Dietsch hadden als eerste bekende betekenissen: Nederlands.

En ook leuk om te weten: Máxima en alle drie de prinsessen schijnen prachtig te kunnen zingen. Benieuwd of ze het Wilhelmus ooit nog een keer a capella ten gehore zullen brengen.

Hart van Nederland

Hart van Nederland vroeg wie het Wilhelmus kon zingen, kijk hieronder gratis terug:

Wilhelmus Foto Van Wikipedia

LEES OOK: Zo zag Catherine Middleton eruit toen ze model was

Tip van de redactie

Droom je ervan om net zo fit en energiek te zijn als de royals? Begin vandaag nog met een Fitbit Charge 6. Met geavanceerde tracking voor elke activiteit, helpt het je koninklijke fitnessdoelen te bereiken. Voor meer info klik op onderstaande button.

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Beeld: GETTY IMAGES

TEKST MANON DAELMANS/ARCHIEF