paleispersoneel

Paleispersoneel opgelucht met vertrek van groothertogin María Teresa van Luxemburg

De Luxemburgse groothertog Henri geeft het stokje deze herfst over aan zijn zoon, Guillaume, en daarmee komt er ook een nieuwe groothertogin. Daar is het personeel maar wat blij mee.

Guillaume zal vanaf oktober als luitenant-vertegenwoordiger de taken en verantwoordelijkheden van zijn vader, de Luxemburgse groothertog Henri, gaan overnemen. Henri kan het vanaf dat wat rustiger aan gaan doen. Naar verwachting doet hij over twee jaar pas officieel troonsafstand en dan zal hij de titel van groothertog ook overdragen. 

Licht ontvlambaar

Guillaumes vrouw wordt de volgende groothertogin en daar is het paleispersoneel maar wat blij mee. De huidige groothertogin, María Teresa, is volgens paleisbronnen nogal licht ontvlambaar. Niet alleen tegen haar familieleden, maar ook tegen het paleispersoneel. Zij kunnen dan ook niet wachten tot Stéphanie, de echtgenote van Guillaume, de nieuwe groothertogin wordt. Zij is volgens de Luxemburgers netjes, rustig en beschaafd. 

Scheldtirades van María Teresa

Groothertogin María Teresa staat berucht om haar scheldtirades tegen paleispersoneel. Er is zelfs onderzoek gedaan naar haar gedrag, dat bij personeel voor angst en druk zorgde. Ook werd ze door de premier van Luxemburg op het matje geroepen. Haar excuus? Haar ‘Latijns-Amerikaanse temperament’. De groothertogin is namelijk van Cubaanse afkomst. 

paleispersoneel Henri maria teresa
Groothertogin María Teresa samen met haar man groothertog Henri

Lees ook: Nu: Dit is wanneer Groothertog Henri alle taken aan zijn zoon zal overdragen

Henri geliefd als baas 

Haar man, groothertog Henri, is daarentegen wel erg geliefd als baas. Hij staat bekend om zijn goede band met paleispersoneel. Ook is hij altijd erg vriendelijk en rustig, net zoals zijn zoon Guillaume. Het is dan ook logisch dat het paleispersoneel opgelucht adem haalt met de wisseling. 

TEKST VERA GULDEMEESTER
BEELD ANP