Placeholder

Albert verdient miljoenen met veiling

Prins Albert II van Monaco kan tevreden zijn. De verkoop van ruim 1000 voorwerpen die op een of andere manier te traceren zijn tot de Franse keizer Napoleon Bonaparte heeft dit weekeinde miljoenen opgebracht. Alleen al de steek van de keizer, gedragen bij de slag van Marengo in 1800, bracht 1,5 miljoen euro op, plus 400.000 euro voor het veilinghuis Osenat in Fontainebleau.

Napoleon had tijdens zijn leven vele tientallen steken, maar er resteren er nog maar een paar en die worden zelden te koop aangeboden. De generaal droeg de steek tijdens de slag om Marengo in Italië in 1800. Daar bleef hij achter op het slagveld en werd meegenomen door een Fransman die in het leger verantwoordelijk was voor de zorg voor de paarden.

Albert zorgde eerder dit jaar voor een schok onder de verzamelaars van memorabilia van Napoleon. Zijn overgrootvader prins Louis II had tussen 1895 en 1920 een bijzondere collectie aangelegd, die door Alberts vader Rainier III nog werd aangevuld en uiteindelijk werd tentoongesteld in het prinselijk paleis in Monaco.

"Een paradox", aldus Albert in zijn voorwoord in de veilingcatalogus. Monaco verloor immers door Napoleon zijn zelfstandigheid, en werd ingelijfd bij het Franse keizerrijk om pas in 1814 de soevereiniteit weer terug te krijgen. Eén van Alberts voorgangers, prins Honoré V, vocht na het verlies van zijn prinsdom als Frans staatsburger in het leger van Napoleon, en via via was verzamelaar en Napoleon-bewonderaar prins Louis II ook afstammeling van Napoleons adoptiedochter Stéphanie de Beauharnais.

Prins Albert wil in zijn paleis ruimte maken voor de geschiedenis van Monaco, en een Napoleon-museum hoort daar niet bij. Volgens Albert vond hij het ook zonde als de collectie op zolder zou komen te verstoffen. Anderen moesten er maar plezier van hebben, vandaar de veelbesproken veiling. En het geld kan hij goed gebruiken voor de herinrichting van de paleisvertrekken.