Ontwerp Zonder Titel 1

Koning Frederik viert kerst met een diner in Vikingstijl

Koning Frederik (56) heeft een bezoek gebracht aan het Vikingschipmuseum in Roskilde, waar hij kon genieten van een authentiek kerstdiner in Vikingstijl. Het Deense hof deelde een video van dit bijzondere moment op sociale media.

Archeoloog Jacob Nyborg Andreassen begeleidde de koning tijdens zijn ontdekkingstocht door de kersttradities van de Vikingen. Als voorgerecht proefde Frederik een traditionele gerstepap, bereid met ingrediënten die de Vikingen duizend jaar geleden tot hun beschikking hadden. Het gerecht bestond uit geroosterde hazelnoten, gedroogde en gekookte suikerkelp, gedroogde appel, honinggemarineerde wilde bessen en duindoorn.

‘Van oudsher was kerst een van de geweldige feestdagen van het jaar in de Noordse landen. In het donkerste uur verzamelen de Vikingen zich rond de lange tafel om te drinken voor vrede en goed te eten’, schrijft het Deense hof bij de video.

Lees ook: Frederik is officieel koning: ‘God beware de koning’

Het hoofdgerecht was een stevige portie varkensvlees, gesmoord in donker bier. Het Deense hof lichtte toe dat varkensvlees tijdens kerst in Denemarken nog steeds een prominente rol speelt, een traditie die waarschijnlijk teruggaat tot de Vikingtijd. Voor de Vikingen symboliseerde het varken vruchtbaarheid, en kerstfeesten gingen destijds gepaard met het slachten van veel varkens.

Als afsluiter genoot Frederik van een glas bier, zoals dat in de 11e eeuw werd gebrouwen: sterk, met extra hop en honing. In die tijd was het voor boerderijen zelfs verplicht om met Kerstmis goed bier te brouwen, anders volgde er een boete. Omdat het bier snel bedierf, werd het tijdens de feesten royaal geschonken. Deze traditie benadrukt hoe belangrijk bier was tijdens de kerstvieringen van de Vikingen.

Lees ook: Deense koning Frederik viert 56e verjaardag

TEKST: DENISE DELGADO
BEELD: GETTY IMAGES/INSTAGRAM: @DETDANSKEKONGEHUS