Naamloos

Prins Laurent: het zwarte schaap van de familie

Het liefst houdt de Belgische koning Filip zijn broer prins Laurent zo ver mogelijk van zich vandaan. De koning heeft sinds zijn aantreden in juli 2013 niets misdaan, maar de monarchie heeft toch heel wat kritiek ontvangen door de acties van Laurent.

In 2011 werd Laurent door toenmalig premier Yves Leterne op de vingers getikt voor een niet goedgekeurde reis naar de voormalige kolonie Congo. Zijn vader koning Albert II reageerde ook boos. De prins kreeg geen publieke opdrachten meer en was ook in het paleis niet meer welkom. Laurent was er niet mee eens. Hij zocht naar een betekenisvolle rol voor zichzelf en dacht daarbij niet alleen aan de opvang van honden – zijn bijnaam was lange tijd ‘prins Woef’ – maar bijvoorbeeld ook aan het planten van bomen in de Libische woestijn.

Het paleis wilde na de troonwisseling een nieuwe start maken en ook Laurent weer kansen geven. Een Laurent die goed in zijn vel zit en zich gewaardeerd weet, kan minder schade aanrichten dan een gefrustreerde Laurent, zo moet de redenering zijn geweest. Dat ging niet lang goed. Laurent, die buiten het hof om zelf via Twitter was gaan berichten over zijn activiteiten, kwam bijvoorbeeld ook in aanvaring met premier Charles Michel nadat hij zonder toestemming een receptie ter gelegenheid van de verjaardag van het Chinese Volksleger had bijgewoond. Een deel van het salaris van de prins werd toen ingehouden.

Daarmee was Laurent eigenlijk wel uitgerangeerd. Zijn ongeïnteresseerde houding bij het jaarlijkse defilé op de nationale feestdag, waar hij meer aandacht toonde voor zijn mobieltje dan voor de voorbijtrekkende militairen, illustreerde dat. Met zijn uitspraken waarin hij de gruweldaden van koning Leopold verdedigt maakt hij zichzelf nog minder populairder.

Lees ook:

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.