Zo verschillend gaan koningshuizen om met een reserverol
10 januari 2020
Binnen de monarchie is de rol van de troonopvolger duidelijk. Dat is behoorlijk anders voor de volgende in lijn van troonopvolging.
Prins William weet dat hij op een dag koning wordt. Maar voor Harry is zijn toekomstige rol een stuk onduidelijker. Dit is misschien ook de reden dat hij zelf de touwtjes in handen nam en afstand neemt van zijn rol als senior lid van de koninklijke familie. Het is inmiddels duidelijk dat de Britse royals hier niet blij mee zijn. Maar hoe gaan andere koningshuizen eigenlijk om met de reserverol?
LEES OOK:
Een stukje geschiedenis
Historisch gezien hebben koningshuizen – om te overleven – altijd ingezet op een ‘heir and a spare’: een troonopvolger en een reserve. Dat was zeker vroeger geen overbodige luxe. Zo was de Britse koningin Anne – die van 1702 tot 1714 regeerde – maar liefst zeventien keer zwanger. Toch overleefde slechts één zoontje het kraambed. Hij werd echter niet ouder dan elf jaar zodat Anne uiteindelijk kinderloos stierf. Dankzij een veel lagere kindersterfte is het tegenwoordig minder belangrijk om zoveel mogelijk troonopvolgers te ‘produceren’.
Beatrix en Claus waren vooruitstrevend over reserverol
Binnen de nog regerende koninklijke families wordt verschillend gedacht over de reserverol van prinsen en prinsessen. Koningin Beatrix en prins Claus waren daar heel vooruitstrevend in. Hun tweede en derde zoons, Friso en Constantijn, kregen alle ruimte een eigen carrière en bestaan op te bouwen. Zij gingen lekker hun eigen weg en lieten zich af en toe zien bij belangrijke feestdagen of gebeurtenissen. Het is niet verrassend als Willem-Alexander en Máxima hetzelfde pad kiezen voor Alexia en Ariane.
Carl Gustaf en Margrethe ‘ontkoppelden’ een deel van hun familieleden
Ook de Scandinavische royals mogen voor een groot deel hun eigen leven leiden. Met het oog op de toekomst ontkoppelden de Zweedse koning Carl Gustaf en de Deense koningin Margrethe een deel van hun familieleden. Deze maatregelen beperken aan de ene kant de omvang en kosten van de monarchie. En geven aan de andere kant de voor het voortbestaan van het koningshuis ‘overbodige’ prinsen en prinsessen een eigen toekomst.
Verschillende wensen bij de Britse royals
De gedachte om een deel van de familie te ontkoppelen was bij het Britse koningshuis nog niet op alle niveaus doorgevoerd. Elizabeths dochter prinses Anne koos ervoor haar kinderen geen titels te laten geven zodat zij later een een eigen loopbaan konden kiezen. Zoon Peter (werkzaam voor het Williams Formule I-raceteam) en dochter Zara (Olympisch ruiter) zijn haar daar zeer dankbaar voor. Prins Andrew, de tweede zoon van de Queen, vond echter dat zijn dochters wel een rol zouden mogen spelen. En hoewel Harry inmiddels zesde reserve is, werd het eigenlijk van hem verwacht dat hij een senior rol zou spelen.