Staatsbezoek Mexico start dinsdag
2 november 2009
Koningin Beatrix brengt op uitnodiging van president Felipe Calderón van dinsdag 3 tot en met vrijdag 6 november 2009 een staatsbezoek aan de Verenigde Mexicaanse Staten. Zij wordt daarbij vergezeld door prins Willem-Alexander en Prinses Máxima. Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken zal de koningin begeleiden. Tijdens het bezoek staan stadsontwikkeling, energie en klimaatverandering centraal. Ook wordt gesproken over de economische ontwikkeling van Mexico en de mogelijkheden voor het Nederlandse bedrijfsleven. Het staatsbezoek is een bevestiging van de goede betrekkingen tussen beide landen.
Het staatsbezoek begint op 3 november in Mexico-stad, waar de Koningin een krans legt bij het Altar de la Patria, het monument voor militaire cadetten die in 1847 bij een Amerikaanse aanval zijn omgekomen. Vervolgens wordt de Koningin bij het presidentieel paleis ceremonieel welkom geheten met militair eerbetoon, waarna zij een privéonderhoud heeft met de president.
De Koningin woont een rondetafelbijeenkomst bij met vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven, waarbij ook minister Van der Hoeven van Economische Zaken aanwezig is. Vervolgens bezoekt de Koningin de senaat. ‘s Avonds biedt de president een diner aan in zijn paleis. Tijdens het diner houden beide staatshoofden een toespraak.
De tweede dag van het staatsbezoek begint in het stadhuis, waar de Koningin door de burgemeester van Mexico-stad wordt ontvangen. Na een korte stadswandeling spreekt de Koningin met deskundigen (sociologen, architecten, stedenbouwkundigen) over stadsontwikkeling. Mexico-stad is één van de grootste steden ter wereld. Daarna wordt een educatief en cultureel centrum in de wijk Santa Maria la Ribera bezocht; een praktijkopleidingscentrum voor mensen die vroegtijdig hun school hebben verlaten.
De Koningin luncht met deskundigen op het gebied van inheemse culturen. Daarna bezoekt zij het Antropologisch museum. De Prins houdt op dat moment een toespraak tijdens het seminar ‘Energy Efficiency and Sustainability from Producer to End-user’. ’s Avonds biedt de Koningin aan Mexicaanse genodigden een dansvoorstelling aan van Introdans.
De ochtend van de derde dag staat in het teken van klimaatverandering. In trainingscentrum Las Yerbas, nabij de stad Guanajuato, wordt de Koningin geïnformeerd over de gevolgen van droogte voor de landbouw, die onder meer leidt tot migratie van vooral mannen. In het centrum worden jongeren getraind in landbouwtechnieken en watermanagement.
Aansluitend bezoekt de Koningin het stadje Dolores Hidalgo, waar Miguel Hidalgo in 1810 met het luiden van de klokken de onafhankelijkheidsstrijd ontketende.
Die middag bezoekt de Koningin in Guanajuato het geboortehuis en museum van muurschilder Diego Rivera. Vervolgens maakt zij een stadswandeling door de koloniale binnenstad.
Op de laatste dag van het staatsbezoek gaat de Koningin naar de piramide en ruïnes van Teotihuacan. Deze archeologische plaats nabij Mexico-stad dateert van 200 v.Chr. In de middag wordt het staatsbezoek afgesloten met een ontvangst van de Nederlandse gemeenschap.
Bron RVD