Laurentien’s werk is nog lang niet voorbij
8 september 2010
In een grijs jurkje met paarse en roze streep, bezet met spiegeltjes aan de voor- en achterzijde, komt prinses Laurentien deze ochtend naar de 'Hoofdstad van de smaak', zoals Den Bosch zich dit jaar mag noemen. Als Speciaal Gezant Geletterdheid van UNESCO, voorzitter van de Stichting Lezen en Schrijven sprak ze ondermeer over de huidige situatie van de laaggeletterdheid.Als startsein van de Dag van de Alfabetisering schrijft prinses Laurentien met slagroom op een reusachtige peperkoek. Hierop heeft meesterkok en patissier Rudolph van Veen eerder al de slogan 'Taal smaakt naar meer' sierlijk gespoten en versierd.Burgemeester Rombouts van de Brabantse hoofdstad roemt Laurentien voor haar jarenlange inspanningen op het gebied van alfabetisering. 'Het is fijn dat u zich zo gedreven en gepassioneerd inzet'. Presentatrice Catherine Keyl spreekt hierna met Koos Vervoort. Als voormalig laaggeletterde heeft hij het boek 'Dit is pas het begin' geschreven over de tijd dat hij nauwelijks kon lezen en schrijven. Heel open vertelt hij over de manier waarop hij heeft overleefd in een maatschappij als de onze, met smoesjes als 'ik ben mijn bril vergeten,' wanneer hem gevraagd werd iets te lezen.
In een grijs jurkje met paarse en roze streep, bezet met spiegeltjes aan de voor- en achterzijde, komt prinses Laurentien deze ochtend naar de ‘Hoofdstad van de smaak’, zoals Den Bosch zich dit jaar mag noemen. Als Speciaal Gezant Geletterdheid van UNESCO, voorzitter van de Stichting Lezen en Schrijven sprak ze ondermeer over de huidige situatie van de laaggeletterdheid.
Als startsein van de Dag van de Alfabetisering schrijft prinses Laurentien met slagroom op een reusachtige peperkoek. Hierop heeft meesterkok en patissier Rudolph van Veen eerder al de slogan ‘Taal smaakt naar meer’ sierlijk gespoten en versierd.
Burgemeester Rombouts van de Brabantse hoofdstad roemt Laurentien voor haar jarenlange inspanningen op het gebied van alfabetisering. ‘Het is fijn dat u zich zo gedreven en gepassioneerd inzet’. Presentatrice Catherine Keyl spreekt hierna met Koos Vervoort. Als voormalig laaggeletterde heeft hij het boek ‘Dit is pas het begin’ geschreven over de tijd dat hij nauwelijks kon lezen en schrijven. Heel open vertelt hij over de manier waarop hij heeft overleefd in een maatschappij als de onze, met smoesjes als ‘ik ben mijn bril vergeten,’ wanneer hem gevraagd werd iets te lezen.
Hetzelfde gebeurt wanneer Keyl hem vraagt een fragment voor te lezen uit zijn boek. Gelukkig is Catherine Keyl daarop voorbereid en staat zij haar eigen leesbril af. Met het overhandigen van het boek aan prinses Laurentien komt een stille wens van de schrijver uit. Wel staat er een ultieme test tegenover: onder toeziend oog van de prinses en alle aanwezigen moet hij het boek signeren. De prinses is geraakt door het verhaal van Vervoort en omhelst hem, waarna haar het boek overhandigd wordt. ‘Het is heel erg moedig van je,’ zegt ze hem.
‘Dit is pas het begin,’ de titel van het boek, staat centraal in de speech van de prinses. Bij de start van haar ambassadeurschap verwachtte ze na enkele jaren de taak volbracht te hebben. Inmiddels is ze er achtergekomen dat het nog steeds erg belangrijk is om de geletterdheid onder de aandacht te brengen en te houden. Nog steeds zijn er in ons land anderhalf miljoen mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Het zou zonde zijn om alle investeringen van de afgelopen jaren in verval te laten raken en de aandacht te laten verslappen. ‘Just do it,’ spreekt Laurentien de aanwezigen toe. De volgende uitdaging is samenwerking. Overheden, instellingen en bedrijven moeten gaan samenwerken om verder te kunnen komen en meer te bereiken op het gebied van alfabetisering. Het begin is er in elk geval. ‘We hebben nu de sleutel in handen om deuren te openen,’ besluit Laurentien haar speech.