Eerste weblog Willem-Alexander online

Prins Willem-Alexander heeft zijn eerste weblog geschreven over de reis naar Antarctica op www.koninklijkhuis.nl:

Prins Willem-Alexander heeft zijn eerste weblog geschreven over de reis naar Antarctica op www.koninklijkhuis.nl:

Weblog dag 1 van bezoek aan zuid Chili en Antarctica.

Welkom op dit weblog! Dit is het eerste verslag vanaf het meest zuidelijke puntje van het Amerikaanse continent, vlak voordat wij de oversteek hopen te maken richting het Antarctisch schiereiland, het werkelijke doel van onze reis.

De dag begon in het beroemde Torres del Paine Nationale Park in zuid Chili. Al hoewel het niet mijn bedoeling is een toeristisch reisverslag te schrijven maar mij te concentreren op nut en noodzaak van arctisch en glaciaal onderzoek, waar mogelijk gerelateerd aan de consequenties voor Nederland, kan ik het toch niet nalaten dit park aan te raden!

Na een vlucht van een klein half uur – met veel dank aan de Chileense luchtmacht! – landden wij vlak naast de hooggelegen Tyndall gletsjer, één van de uitlopers van het Zuid-Patagonisch ijspak. Na Antarctica en Groenland is dit de derde grootste ijsmassa ter wereld. Zoals 80% van alle gletsjers trekt ook de Tyndall gletsjer zich in hoog tempo terug en in het rotsbed waar tot voor kort de gletsjer op rustte zijn unieke skeletten van ichtyosaurussen gevonden. Op zichzelf worden de fossiele resten van dit onderwaterreptiel over de hele wereld gevonden, maar die zijn zo rond de 180 miljoen jaar oud; deze zijn “slechts” ongeveer 120 miljoen jaar oud, lang nadat de ichtyosaurus verondersteld werd te zijn uitgestorven.

De stelling die Professor Wolfgang Stinnesbeck (Universiteit Heidelberg) en zijn zeer enthousiaste team met deze expeditie proberen te bewijzen is dat door klimaatverandering de ichthyosaurus in tropische en gematigde regionen weliswaar uitgestorven is maar nog vele tientallen miljoenen jaren overleefd heeft in het koudste deel van de wereld, alvorens definitief als soort te verdwijnen.

Vanmiddag waren wij te gast bij INACH, het Chileens Antarctisch Instituut. Hier hebben wij de geschiedenis van het Antarctisch Verdrag – waar Nederland volwaardig partij bij is, als enige zonder eigen permanente vestiging op Antarctica – besproken. Ook hebben we kennis kunnen nemen van een breed scala van activiteiten waar INACH bij betrokken is, variërend van arctisch onderwijs op kleuterscholen tot het bewaken van milieueffecten van menselijke activiteiten op Antarctica.

Nu volgt – veel sneller dan oorspronkelijk verwacht – deel twee van onze reis en nemen wij afscheid van onze Chileense gastvrouwen en – heren, om onze reis te vervolgen in handen van BAS, the British Antarctic Survey, die onze vlucht naar Rothera Station en ons programma daar zullen verzorgen. Aangezien het weer de allesbepalende factor is voor reizen van en naar Antarctica, hebben wij zojuist gehoord dat ons vertrek nu om 01.30 uur gepland staat in plaats van het oorspronkelijke zeer geciviliseerde tijdstip van 10.00 uur. Het geeft ons wel ruim 8 uur extra, dus uiteindelijk zeer de moeite waard.

Tot morgen vanaf Rothera!!

Willem-Alexander

Voor meer foto’s en informatie over de reis klik hier

Foto: RVD