KONING WILLEM-ALEXANDER IS DONOR, EN DIT IS WAAROM HIJ GEEN BLOED MAG DONEREN
3 juni 2024
Koning Willem-Alexander is donor, maar toch mag hij geen bloed doneren. Waarom eigenlijk niet? Onze collega’s van Weekend zochten het uit.
Koning Willem-Alexander is donor, maar toch mag hij geen bloed doneren. Waarom eigenlijk niet? Onze collega’s van Weekend zochten het uit.
Koning Willem-Alexander heeft toen de nieuwe donorwet inging “niets gedaan” en is dus orgaandonor. Het staatshoofd mag echter geen bloed doneren, vertelde hij in de podcast Door de ogen van de koning, de podcast waarin hij met radiomaker Edwin Evers zijn koningschap bespreekt.
Waarom Willem-Alexander geen bloed mag doneren
Willem-Alexander ging in van 1983 tot 1985 naar de middelbare school in Wales. Mensen die tussen 1980 en 1996 langer dan een half jaar in het Verenigd Koninkrijk hebben gewoond, mogen geen bloed of bloedplasma doneren vanwege een risico op de ziekte van Creutzfeldt-Jakob, beter bekend als de gekkekoeienziekte. “Niet dat ik er last van heb hoor”, zegt de koning refererend aan de ziekte.
Wat is Creutzfeld-Jacob?
De ziekte komt voor bij één op de miljoen mensen. Zeker in het begin is Creutzfeldt-Jakob lastig te herkennen. Het lijkt dan nog op andere soorten dementie. Maar de klachten worden snel erger. De ziekte zorgt dat hersencellen in hoog tempo sterven. Iemand met Creutzfeldt-Jakob krijgt problemen met bewegen, spreken en zien. De meeste patiënten overlijden binnen zes weken tot een jaar.
Creutzfeldt-Jakob komt meestal voor bij mensen tussen de 45 en 75 jaar oud. De gemiddelde leeftijd waarop mensen ziek worden, is 65 jaar. Het begint vaak met somberheid en geheugenproblemen. Als familielid of partner denk je vaak eerst dat je naaste gewoon heel moe is, of misschien een depressie heeft. Binnen een paar weken komen er snel meer klachten bij. Bijvoorbeeld:
- Problemen met bewegen: Steeds vaker dingen laten vallen, wankel lopen
- Langzamer praten
- In de war zijn
- Later: geen controle meer hebben over de spieren. Waardoor het ook moeilijker wordt de plas op te houden (incontinentie).
- Schokkende bewegingen en trillende spieren
- Praten en zien worden moeilijker
- Niet meer reageren op wat er in de omgeving gebeurt
- Niet meer reageren op wat er gezegd wordt
Zeker in het begin is het moeilijk voor artsen om de ziekte te herkennen als Creutzfeldt-Jakob. Vaak wordt eerst aan andere vormen van dementie gedacht, of andere problemen. Pas als die niet worden gevonden, komt Creutzfeldt-Jakob in beeld. Dat is ook niet zo gek. De ziekte komt zo weinig voor, dat de arts vaak eerst aan andere ziekten denkt.
TEKST WEEKEND/DEMENTIE.NL
BEELD GETTYIMAGES