Willem-Alexander past kleding aan op Bonaire
30 april 2015
Koning Willem-Alexander heeft zich voor zijn bezoek aan Rincon op Bonaire aangepast aan de plaatselijke kledinggebruiken. Geen pak of overhemd voor de koning, maar een 'wayabera'.
Dat is een katoenen hemd dat over de broek gedragen kan worden en dat in de regio, bijvoorbeeld in Venezuela, zeer gebruikelijk is. Parlementsleden op Bonaire kunnen ervoor kiezen een 'wayabera' te dragen in plaats van een kostuum.
Ook de gezaghebber van Bonaire, Edision Rijna, heeft zo'n hemd aan. De eveneens in Rincon aanwezige minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plaskerk koos donderdagmorgen voor een gewoon overhemd.
Het koningspaar kreeg onder de stralende Caribische zon een hartelijk welkom in Rincon, waar ze meteen al werden getrakteerd op muziek, dans en plaatselijke lekkernijen. "Het was mijn droom dat u een keer hier zou komen", aldus Francisco 'Bubuchi' Janga, voorzitter van het organisatiecomité.
Zijn vader begon het feest 27 jaar geleden, op (toen nog) Koninginnedag. De verandering van datum waarop Koningsdag wordt gevierd, heeft het dorp voor een dilemma geplaatst. Rincon wil vasthouden aan 30 april, maar dat is niet langer een vrije dag. "We hopen op medewerking van minister Plaskerk om dat goed te regelen", zei gedeputeerde Benito Dirks. Bonaire had het namelijk nog niet voor elkaar gekregen 'Dia di Rincon' tot vrije dag te maken.
Koning Willem-Alexander heeft donderdagmiddag (plaatselijke tijd) in Rincon de eerste uitgave van een bijzonder vel postzegels in ontvangst genomen. Daarop staat hij zelf afgebeeld, met de vlag van Bonaire, in twee varianten.
De postzegels zijn bijzonder omdat ze met een CEE-app zijn te scannen. Degene die dat doet, krijgt dan een fragment van het Wilhelmus te horen bij de postzegels waarop de koning prominent staat afgebeeld bij zijn inhuldiging, en van het volkslied van Bonaire op de zegel waarop de vlag voorop staat.
Zulke postzegels zijn door het postbedrijf van de BES-eilanden, Flamingo Express Dutch Caribbean, ook uitgegeven voor Saba en Sint Eustatius. Een postzegel met een volkslied is een wereldprimeur. In het postzegelvel zitten tien zegels.