Placeholder

Máxima waarschuwt banken voor te strikte regels

Koningin Máxima is maandagmorgen wat later aangekomen bij de conferentie over toegang tot financiële diensten dan gepland. Ze miste daardoor de openingstoespraak van Justin Welby, de aartsbisschop van Canterbury. "Het spijt me dat ik wat laat ben. Het was een risico", verontschuldigde koningin Máxima zich bij de congresgangers.

Het risico was de vroege vlucht naar Londen, op een koude winterdag. Er trad vertraging op omdat het toestel ont-ijst moet worden. De extra tijd die dat bij vertrek kostte, zorgde ervoor dat Máxima zo'n drie kwartier later in het financiële hart van de Britse hoofdstad aankwam. Ze hoefde niet meteen op het spreekpodium, omdat de organisatie het schema meteen had aangepast.

De koningin was in Londen uitgenodigd als expert op het gebied van betere toegankelijkheid van financiële diensten. Ook in een land als Groot-Brittannië zijn er nog altijd twee miljoen mensen die geen bankrekening hebben en geen toegang hebben tot zaken als verzekeringen, leningen of spaarrekeningen. Wereldwijd zijn dat 2,5 miljard mensen.

Pinautomaat

"Toegang tot financiële diensten is belangrijk", liet de aartsbisschop al weten. Het helpt bij de ontwikkeling, met name van mensen met een laag inkomen. Voor hen is gratis gebruik van een pinautomaat essentieel, maar ook de aanwezigheid daarvan in de buurt. "De grootste dichtheid zien we in rijke wijken", wist Welby. De mogelijkheid om kleine bedragen op te nemen, was evenzeer van belang, zo betoogde hij.

Koningin Máxima putte uit haar ervaringen bij werkbezoeken aan onder meer Colombia en China vorig jaar om aan te geven dat innovaties zoals mobiel bankieren kunnen helpen om iedereen toegang te geven tot financiële diensten. "Maar de regelgeving moet wel gelijke tred houden", aldus Máxima. Ook moeten banken oppassen dat ze, in hun pogingen fraude en dergelijke tegen te gaan, de spelregels niet zo strikt maken dat mensen met kleine inkomens worden buitengesloten.