Placeholder

Staatsbezoeken aan Denemarken zijn zeldzaam

Denemarken krijgt voor het eerst in 31 jaar weer een staatsbezoek uit Nederland. In maart volgend jaar gaat koning Willem-Alexander samen met Máxima naar zijn peettante koningin Margrethe II, zo werd vrijdag bevestigd. In het kielzog van het koningspaar reist een handelsmissie mee. Het laatste Nederlandse staatsbezoek aan Denemarken was van koningin Beatrix en prins Claus in 1984.

De verwachting is dat Willem-Alexander volgend jaar minstens nog een staatsbezoek aflegt, naar verluidt aan Canada. In mei 2015 herdenken beide landen de 70e verjaardag van het Canadese aandeel in de bevrijding van Nederland in 1944-1945. Koningin Beatrix was in 1988 op staatsbezoek in Canada, waar ze zelf de oorlogsjaren in ballingschap doorbracht en waar prinses Margriet in 1943 is geboren.

Bij het aannemen van uitnodigingen voor staatsbezoeken – er liggen op het paleis en bij Buitenlandse Zaken altijd stapels – worden verschillende criteria gehanteerd, zo vertelde toenmalig minister Frans Timmermans vorig jaar na het koninklijke kennismakingsbezoek aan Venezuela. Geografische spreiding is daar één van. De handelsbelangen zijn een andere, evenals historische jubilea en de tijd die is verstreken sinds een vorig bezoek.

Regel

Het is internationaal gebruik om maar één keer naar hetzelfde land op staatsbezoek te gaan. Dat is een regel die bij presidenten doorgaans geen problemen oplevert omdat hun termijnen beperkt zijn. Bij lang op de troon zittende vorsten – koningin Margrethe II is in Europa na de Britse koningin met 42 jaar de langst regerende monarch – zorgt het gebruik ervoor dat staatsbezoeken over en weer minder vaak plaatsvinden.

Koningin Margrethe bijvoorbeeld kwam in 1975 op staatsbezoek bij koningin Juliana en is in de 39 jaar daarna niet meer op staatsbezoek gekomen. Dat had wel gekund, want wanneer in het eerder bezochte land een troonswisseling plaatsvindt, wordt met een schone lei begonnen. Zo ging koningin Beatrix in haar regeertijd twee keer naar België, Luxemburg en Noorwegen, nadat in die landen een nieuwe vorst was aangetreden.