Henri van Luxemburg

Groothertog Henri van Luxemburg heeft taken officieel overgedragen aan zoon Guillaume

Het is zover! Guillaume van Luxemburg heeft de verantwoordelijkheden als staatshoofd overgenomen van zijn vader, groothertog Henri.

Het zat er na een eerdere aankondiging van groothertog Henri van Luxemburg al even aan te komen, maar nu is het dus echt zover. De groothertog heeft in het paleis het besluit getekend en zijn zoon heeft de eed afgelegd in het parlement. Daarmee doet Henri nog geen échte troonsafstand. Het kan beter als een soort ‘vervroegd pensioen’ worden gezien.

Luitenant-vertegenwoordiger

Guillaume van Luxemburg is na het tekenen benoemd tot luitenant-vertegenwoordiger. Dat is in Luxemburg de eerste stap bij een troonswisseling. Bij een korte ceremonie tekenden de groothertog en premier Luc Frieden een decreet waarmee de benoeming officieel werd. Niet lang daarna legde Guillaume een eed af in de Kamer van Afgevaardigden en toen was het alweer voorbij.

Historisch moment

Premier Luc Frieden van Luxemburg nam na het officiële gedeelte even het woord en noemde deze gebeurtenis ‘een historisch moment’ in de geschiedenis van Luxemburg. Hij vertelde ook dat Guillaume maar vijf voorgangers heeft gehad, dus bijzonder is het zeker.

De Inhuldigingsceremonie Van Erfgroothertog Guillaume Als Luitenant Vertegenwoordiger Van Luxemburg
De inhuldigingsceremonie van Erfgroothertog Guillaume als luitenant-vertegenwoordiger van Luxemburg

Taken overnemen

Vanaf nu zal Guillaume van Luxemburg het werk van zijn vader, Henri van Luxemburg, overnemen. Wetten en belangrijke documenten zal hij gaan ondertekenen. Ook zal hij audiënties organiseren en staatsbezoeken ontvangen. Henri zal hierdoor meer rust krijgen, wat ook wel gezien kan worden als vervroegd pensioen. Toch zal hij zijn titel van groothertog nog even behouden.

Lees ook: Paleispersoneel opgelucht met vertrek van groothertogin María Teresa van Luxemburg

Datum blijft nog even geheim

Wanneer de officiële troonsafstand van groothertog Henri van Luxemburg zal plaatsvinden, blijft nog even geheim. Maar Henri zei duidelijk tegen de Luxemburgse zender RTL: “Maar het is duidelijk dat het niet eeuwig meer zal duren.” Henri en Guillaume weten zelf al wel de datum: “Ja, wij weten het. Dat hebben we al besproken.” Guillaume zegt ook nog dat alles in goed overleg is gegaan samen met groothertogin María Teresa en zijn vrouw, erfgroothertogin Stéphanie.

TEKST VERA GULDEMEESTER
BEELD ANP