Mette-Marit problemen

Hartverscheurend nieuws: kroonprinses Mette-Marit trekt zich terug

Mette-Marit treedt tijdelijk terug vanwege gezondheidsproblemen. Dit terwijl ze al genoeg zorgen heeft vanwege de problemen rondom haar zoon. Dit is wat er aan de hand is…

De Noorse kroonprinses Mette-Marit (51) is opnieuw begonnen met een behandeling voor haar chronische longziekte, zo maakte het hof vrijdag bekend.

De ziekte, die in 2018 bij Mette-Marit werd vastgesteld, belemmert de opname van zuurstof, wat leidt tot ademhalingsproblemen. Ondanks de behandelingen kunnen er bijwerkingen optreden die haar officiële taken beïnvloeden.

In een interview op de Noorse televisie in oktober 2019 vertelde de kroonprinses dat ze niet graag over haar longziekte sprak, omdat ze niet wilde dat haar gezondheid ‘zoveel aandacht van buitenaf’ zou krijgen.

Lees ook: Probleemzoon Marius zorgt voor groeiende kritiek op Noorse kroonprinses Mette-Marit

Haar longziekte is nu opnieuw verergerd. Volgens het Noorse hof is uit eerdere ervaringen gebleken dat de medicatie bijwerkingen kan hebben die gevolgen kunnen hebben voor haar werkzaamheden. Het paleis vindt het daarom ‘vanzelfsprekend om deze informatie te delen’. Eventuele aanpassingen in het officiële programma van de kroonprinses zullen worden gecommuniceerd.

De gemiddelde levensverwachting voor patiënten met longfibrose is slechts tweeënhalf jaar, en minder dan 30% leeft langer dan vijf jaar. Kroonprinses Mette-Marit beheerst de ziekte nu al zes jaar, maar heeft altijd duidelijk gemaakt dat de aandoening haar ‘leven zal beperken’.

Mette-Marit en haar zoon

Mette-Marit heeft op dit moment genoeg aan haar hoofd. Ze heeft ook nog de problemen met haar zoon. Hij wordt verdacht van drugsgebruik, mishandeling en diefstal. Deze week werd ook nog bekend dat hij voor zijn arrestatie in augustus vooraf was ingelicht dat de politie hem kwamen ophalen. “Toen hij zijn mobiele telefoon overhandigde, was deze kapot, losgeschroefd en ontbrak er een simkaart”, meldt de Noorse krant VG. Mogelijk bewijsmateriaal vernietigen kan dus ook op de lijst met aanklachten.

Lees ook: Kroonprinses Mette-Marit onder het mes

TEKST: DENISE DELGADO
BEELD: GETTY IMAGES

Bron: Libelle, VG, RoyalCourtNO