Sultan Ibrahim Installed As 17th King Of Malaysia

Ibrahim Sultan Iskandar officieel gekroond tot koning van Maleisië

Het is feest in Maleisië: het Aziatische land heeft een nieuwe koning. Tijdens een grootse ceremonie werd Ibrahim Sultan Iskandar (65) gekroond tot de vorst van het land. Eind januari had hij al de eed afgelegd. De nieuwe koning is steenrijk, de schoonvader van een Nederlander en maakt graag tripjes op zijn Harley-Davidson.

Ibrahim Sultan Iskandar, geboren op 22 november 1958, is getrouwd en vader van zes kinderen. Zijn dochter, Aminah, trouwde in 2017 met de Nederlander Dennis Verbaas. Het nieuwe staatshoofd is miljardair en rijdt het liefst op een Harley-Davidson. Met zijn motor reed hij in het verleden ieder jaar door Johor.

De kroningsceremonie

De kroningsceremonie vond plaats in het paleis van Kuala Lumpur, waar premier Anwar Ibrahim, sultan Hassanal Bolkiah van Brunei en koning Hamad bin Isa Al Khalifa van Bahrein aanwezig waren.

Ibrahim droeg een traditionele zwarte mantel met gouden accenten en een koninklijke hoed. Tijdens de ceremonie beloofde de nieuwe koning de grondwet na te leven, de religie van de islam te verdedigen en vrede te garanderen in Maleisië.

Sultan Ibrahim Installed As 17th King Of Malaysia
Sultan Ibrahim als 17de koning van Maleisië © Getty Images

Lees ook: Koning Maleisië roept noodtoestand uit

De nieuwe vorst zette zich vaak in om de armoede in die deelstaat te bestrijden. Ibrahim stamt af van de rijke en machtige koninklijke familie uit de deelstaat Johor. Financieel persbureau Bloomberg schat zijn fortuin op ongeveer 5,7 miljard dollar.

Nederlandse schoonzoon

De Nederlander Dennis Verbaas trouwde in 2017 met prinses Aminah, de enige dochter van Ibrahim Sultan Iskandar. Voor hun sprookjeshuwelijk bekeerde hij zich tot de islam. Het voormalige fotomodel ontmoette Aminah in Kuala Lumpur, waar de vonk al snel oversloeg. Na het huwelijk nam hij de naam Dennis Muhammad Abdullah aan. Het paar heeft inmiddels twee kinderen.

Anp 352459156
Dennis Verbaas en de Maleisische prinses Aminah © ANP

Ceremoniële titel

Maleisië is een grondwettelijke monarchie, waarbij de leiders van de families van de negen oude koninkrijken van het land elke vijf jaar onder elkaar de nieuwe koning kiezen. Ibrahim Sultan Iskandar is de zeventiende vorst van het land. Hoewel het koningschap voornamelijk een ceremoniële titel is, wordt de rol van de vorst steeds belangrijker vanwege veranderingen in het politieke landschap.

Lees ook: Koning Maleisië roept noodtoestand uit

TEKST: DENISE DELGADO
BEELD: GETTY IMAGES/ANP