Aandoening prinses Eugenie

Prinses Eugenie vertelt meer over haar heftige aandoening: “Laten we trots zijn”

Prinses Eugenie heeft een aandoening en om hiervoor bewustzijn te creëren en anderen moed in te spreken, deelt ze een persoonlijke foto van zichzelf.

Prinses Eugenie, de dochter van prins Andrew en Sarah Ferguson, heeft scoliose. Dit is een zijwaartse verkromming van de ruggengraat die wereldwijd veel mensen treft. De prinses is zelf op haar twaalfde hieraan geopereerd en is altijd erg open geweest over dit onderwerp.

Persoonlijke foto van aandoening

Tijdens World Scoliosis Awareness Day deelt ze dan ook trots haar litteken op Instagram. Met deze persoonlijke foto van zichzelf wil ze andere mensen met deze aandoening een hart onder de riem steken. Op de foto is ze te zien in haar trouwjurk, met een diep uitgesneden rug. De jurk was speciaal ontworpen om haar litteken te laten opvallen. “Ik denk dat de littekens op je lijf je verhaal vertellen en je eraan herinneren hoe sterk je hebt moeten zijn en dat je het hebt overleefd en dat je erover kunt praten”, zegt de prinses over deze keuze.

Trots zijn op scoliose

Bij de Instagram-post deelt ze het volgende met haar volgers: “Laten we trots zijn op onze littekens! Ik zou het leuk vinden om al jullie afbeeldingen opnieuw in mijn Stories te plaatsen, dus tag me alsjeblieft, dan deel ik ze.” Inmiddels heeft prinses Eugenie al heel wat foto’s van mensen met scoliose met haar volgers gedeeld.

Heftige operatie

In 2002, toen Eugenie twaalf was, werd ze geopereerd. De operatie duurde maar liefst acht uur lang en tijdens de operatie werden er pinnen langs haar ruggengraat gezet. Deze pinnen moesten ervoor zorgen dat ze weer recht zou groeien. Na die operatie stond haar leven maanden stil. Ze moest namelijk opnieuw leren zitten, staan en lopen. Ze moest maandenlang revalideren en een speciale brace dragen. “Na de operatie voelde ik me leeg en boos op alles en iedereen. Maar tegelijk had ik ook vertrouwen in de artsen en mijn ouders die allemaal zeiden dat het goed zou komen”, zei de prinses eerder in een interview met The Telegraph.

Lees ook: Eloise verklaart litteken op voorhoofd

TEKST VERA GULDEMEESTER
BEELD GETTYIMAGES