koning willem alexander en maxima unites states

Koning bespreekt koloniaal verleden Nederland in New York

Koning Willem-Alexander vindt het belangrijk dat men de rol van Nederland in het koloniale verleden onder ogen ziet. Dat zei hij woensdag in zijn toespraak tijdens een bezoek aan de gouverneur van New York. De koning wil “met eerlijkheid en openheid” het gezamenlijke verleden onder ogen zien, zo sprak hij.

Koning Willem-Alexander sprak over zijn bezoek aan de staat New York als “een bijzondere ervaring”, waar hij stilstond bij de geschiedenis die teruggaat tot vierhonderd jaar geleden. Het was in deze tijd dat de eerste Nederlandse kolonisten voet aan wal zetten met het schip Nieuw-Amsterdam.

Een deel van deze pioniers reisde door naar het huidige Albany. De koning benadrukte dat er veel is geschreven over de invloed van de Nederlanders in dit gebied, vaak in gunstige bewoordingen. Zo verwees hij naar de historicus Russell Shorto, die de zeventiende-eeuwse Nederlandse Republiek beschreef als “de meest progressieve en cultureel diverse gemeenschap in Europa”.

Koloniaal verleden en oorspronkelijke bewoners

Toch erkende koning Willem-Alexander dat dit positieve beeld niet de volledige realiteit weerspiegelt. Hij benadrukte dat het perspectief van de oorspronkelijke bewoners een heel ander verhaal vertelt. “Zij kregen te maken met ingrijpende inbreuken op hun manier van leven en hun vrijheden. Hun nazaten vragen daar terecht aandacht voor,” aldus de koning.

Excuses

Untitled Design 5

Tijdens dit bezoek aan de Verenigde Staten werd de rol van Nederland in het koloniale verleden meerdere malen belicht. Bernice King, de dochter van Martin Luther King, liet maandag weten dat ze “geïnspireerd” is door de slavernij-excuses van koning Willem-Alexander. De koning bood vorig jaar in juli zijn excuses aan voor de rol van Nederland in het slavernijverleden, precies 150 jaar nadat de slavernij feitelijk werd afgeschaft. Hij vroeg ook om “vergiffenis” voor de rol van het Koninklijk Huis in deze geschiedenis.

Reflecties op het verleden en erkenning van de gevolgen

Met zijn uitspraken benadrukte de koning het belang van het erkennen van de complexe en vaak pijnlijke geschiedenis die onze landen verbindt. Zijn woorden onderstrepen een diepgaand begrip en respect voor zowel de historische bijdragen als de onrechtvaardigheden die ermee gepaard gingen. Het is duidelijk dat koning Willem-Alexander streeft naar een eerlijk en evenwichtig historisch narratief, waarin alle stemmen worden gehoord en erkend. En dat hij openlijk spreekt over het koloniaal verleden van Nederland.

Lees ook: Koningspaar leert over slavernijverleden op Curaçao

Tekst ANP/Manon Daelmans

Beeld Getty Images