Placeholder

Amedeo en Lili kozen zelf de kerk uit

De Belgische prins Amedeo en zijn aanstaande echtgenote Lili Rosboch von Wolkenstein hebben veel plezier beleefd aan het uitzoeken van een geschikte kerk voor hun huwelijk zaterdag in Rome. Dat zei het bruidspaar in een schriftelijk 'selfie' interview - vragen en antwoorden zijn door het paar opgesteld en beantwoord - dat voorafgaand aan het huwelijk is vrijgegeven.

''Het was zowel leuk als interessant", aldus Amedeo en Lili. Voor de prins was het een unieke kans om Rome te leren kennen, voor de in Rome geboren en opgegroeide bruid de mogelijkheid haar geboortestad te herontdekken. Wellicht ook dat Amedeo's oma koningin Paola nog een aantal suggesties had.

De keuze is uiteindelijk gevallen op een bijzondere kerk, de 'Basilica di Santa Maria in Trastevere', lievelingskerk van paus Johannes Paulus II en één van de oudste kerken in Rome. De voorloper van de huidige basiliek is 1600 jaar geleden al gebouwd. ''Dit is de plek waar voor het eerst een mis is gelezen", aldus het bruidspaar, dat dankbaar is voor alle medewerking die de kerk hen heeft gegeven toen de keuze eenmaal was gemaakt.

De basiliek aan een plein in het oude stadsdeel Trastevere – 'aan de overkant van de Tiber' – is regelmatig herbouwd, maar bevat nog mozaïeken uit de tijd van de Romeinen en afkomstig uit Romeinse badhuizen. Veel kardinalen en ook pausen hebben in de basiliek hun laatste rustplaats.

Gasten

De Oranjes zijn zaterdag niet vertegenwoordigd bij het huwelijk van de Belgische prins Amedeo en Lili Rosboch von Wolkenstein. Dat is niet zo vreemd, ondanks de goede banden tussen de koninklijke families van Nederland en België. Voor het huwelijk in Rome zijn in de eerste plaats familie en vrienden uitgenodigd en Amedeo (28) heeft geen leeftijdgenoten in het Nederlandse koningshuis.

Het Britse koningshuis daarentegen is wel aanwezig, met prinses Beatrice van York (25), de oudste dochter van prins Andrew en Sarah Ferguson. Zij is al langer bevriend met Amedeo en was ook al eerder te gast bij feestjes in Brussel.

Luxemburg is ruim vertegenwoordigd, met erfgroothertog Guillaume en zijn van oorsprong Belgische vrouw Stéphanie, alsmede prins Jean en zijn zus prinses Margeretha, die is getrouwd met prins Nikolaus van Liechtenstein. De Belgische en Luxemburgse vorstenhuizen zijn familie van elkaar. Groothertog Henri en koning Filip zijn neven – hun moeder respectievelijk vader waren zus en broer.

Uit Roemenië komt prins Nicolae, die meteen ook bekendmaakte waar het feest wordt voortgezet na de huwelijksmis: Villa Medici. Dat had geheim moeten blijven, en de media werden meteen verzocht daar uit de buurt te blijven.

Verder staat op de gastenlijst veel Belgische adel en zijn er veel leden van het voormalige Oostenrijkse keizershuis, de Habsburgers. Amedeo is behalve prins van België door zijn vader Lorenz ook aartshertog van Oostenrijk-Este.