60 jaar: het rumoerige leven van prins Andrew

Prins Andrew viert vandaag zijn 60ste verjaardag. Nu was zijn 59ste niet zijn beste jaar gezien zijn opvallende BBC-interview over de beschuldigingen van seksueel misbruik. Maar wat weten we eigenlijk van de prins wiens leven momenteel niet zonder slag of stoot verloopt?

Met een zilveren lepel

Prins Andrew werd op 19 februari 1960 geboren in Buckingham Palace. Als derde kind van koningin Elizabeth en prins Philip is hij op dat moment tweede in lijn voor de troonopvolging. Andrew is vernoemd naar zijn grootvader prins Andreas van Griekenland en heeft twee broers (Charles en Edward) en een zus (Anne). Andrew brengt zijn schooljaren – net als zijn vader en grote broer Charles – door op de Schotse kostschool Gordonstoun.

LEES OOK:

‘In the navy’

Na zijn schooltijd had prins Andrew geen trek om naar de universiteit te gaan en trad in 1979 in dienst van de Royal Navy. Hier werd hij opgeleid tot helikopterpiloot. Hij dwong respect af door onder andere een commando-opleiding bij de Royal Marines te volgen. Dit is de Britse versie van het Korps Mariniers.

Tegen moeders wil

Toen in 1982 de Falklandoorlog uitbrak, wilde Andrew deelnemen als piloot. De Queen zag dit echter niet zitten. De prins negeerde zijn moeders wil en besloot toch te gaan. Waarna hij inderdaad als piloot werd ingezet.

Fergie

Op 23 juli 1986 trouwde Andrew met de niet-adellijke Sarah Ferguson. De twee kennen elkaar al van jongs af aan en zagen elkaar regelmatig tijdens polowedstrijden. Het stel kreeg twee dochters (Beatrice en Eugenie), maar besloot in 1996 – na eindeloze roddels over huwelijksproblemen – te scheiden.

‘Randy Andy’

Na zijn scheiding met Sarah komt Andrew regelmatig in opspraak. Omdat hij zich op vele luxe feesten met steeds weer andere vrouwen laat zien, krijgt hij de bijnaam  ‘Randy Andy’ (ranzige Andy). Maar daar houdt de opspraak niet op. De prins niet alleen bevriend met de zoon van voormalig dictator van Libië, maar hij verkoopt zelfs één van zijn huizen aan de schoonzoon van de toenmalige Kazachstaanse president. Nog steeds een soort van so far, so good.

Tot in 2011 …

… ophef ontstaat rondom de vriendschap tussen Andrew en Jeffrey Epstein en de prins zijn rol als Brits handelsambassadeur moet opgeven. De prins zou rond de eeuwwisseling tot de mannen hebben behoord die profiteerden van de door Epstein geregelde ‘seksuele diensten’ van minderjarige meisjes. Deze beschuldigingen zijn door zowel Prins Andrew als Buckingham Palace meerdere malen ontkend.

En in 2019 …

… is het wéér raak. En weer vanwege dezelfde vriendschap. In interviews laat Virginia Giuffre Roberts, een van de slachtoffers van Epstein, weten dat zij ook gedwongen werd om seks te hebben met prins Andrew. Hoewel Andrew ook deze beschuldigingen ontkent, besluit hij in november een interview te geven aan de BBC. Hierin probeer hij zijn kant van het verhaal te vertellen. Dit mislukt faliekant, waarna ophef zo groot word dat hij op 20 november 2019 besluit zijn koninklijke taken neer te leggen.