Veel mis met resort Willem-Alexander
27 augustus 2009
Steeds meer wordt duidelijk dat er nog al wat mis gaat rondom de bouw van de vakantievilla van prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Afgelopen week bleek al dat prins Willem-Alexander het beheer van zijn vakantiehuis in Mozambique heeft overgedragen aan een stichting op Paleis Noordeinde. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst vonden de prins en de premier het 'gezien de aard van het project verstandig afstand te creëren tussen de prins van Oranje en de ontwikkeling van de villa'. Maar ook de beloofde infrastructuur en hulp aan de lokale bevolking blijft achter. De Telegraaf meldt dat de projectontwikkelaar die mede namens de kroonprins een exclusief resort bouwt in Mozambique niet doet wat hij beloofd heeft. Zo zouden de voorzieningen voor de lokale bevolking nogal achter blijven bij de gemaakte beloften.
Ook valt er in de ochtendkrant te lezen dat de vijf scholen die tot dusver zijn gebouwd op het Mozambikaanse schiereiland Machangulo, waar prins Willem-Alexander en prinses Máxima een vakantievilla bouwen, niet worden onderhouden. Daardoor zitten de kinderen zonder schoon water. Toiletten en elektriciteit zijn zelfs helemaal nooit aangelegd. Dat blijkt uit een rapportage van mei dit jaar. Die werd gemaakt in opdracht van projectontwikkelaar Machangulo Group en de in Argentinië geboren New Yorkse vastgoedinvesteerder Alejandro Tawil. Hij is directeur van de vennootschap Machangulo SA, waar de prins via de Stichting Administratiekantoor Machangulo een belang in heeft. In contrast met het paradijselijk natuurschoon op de landtong schetst het rapport een somber beeld van de leefomstandigheden. Ondanks de aanwezigheid van projectontwikkelaars en forse financiële steun aan de bevolking ontbreekt het er grotendeels aan schoon drinkwater, gezondheidszorg en onderwijs.
Verder wordt gewaarschuwd voor sociale spanningen als gevolg van immigratie van werkkrachten naar het vakantieparadijs, waar sinds vorig jaar gebouwd wordt aan 120 woningen, ruim 60 villa’s, een luxehotel en een landingsbaan. “Hoewel de voordelen qua infrastructuur en werkgelegenheid aanvankelijk zeer positief lijken, kan verplaatsing van de bevolking en komst van nieuwkomers op lange termijn leiden tot sociale spanningen als het aantal inwoners de capaciteit overschrijdt van de traditionele leefstructuren”, aldus de rapportage ‘Preliminary assessment of the Machangulo local community’.
De bouw in Machangulo van vijf scholen was voor prins Willem-Alexander een belangrijke voorwaarde mee te doen aan het project. De projectontwikkelaar had zonder de bouw van de scholen geen toestemming van de Mozambikaanse overheid gekregen. De schoolgebouwen zijn weliswaar uitgerust met een opvangsysteem voor regenwater, maar dat functioneert al niet meer, aldus rapporteur Alessandra Soresina, die in Afrika een gerespecteerd biologe, fotografe en schrijfster is. Door een groot tekort aan stoelen en tafels functioneren de nieuwe scholen maar matig.
De watervoorziening is volgens Soresina het belangrijkste probleem op Machangulo. Iets wat Willem-Alexander als watermanager zeer ter harte zal gaan. Veel van de waterpompen zijn kapot of besmet en de meeste inwoners van Machangulo gebruiken daarom de meren of graven gaten in de grond.
Bron: De Telegraaf