Máxima leert over financiële toegankelijkheid
11 februari 2019
Koningin Máxima zal komende nacht waarschijnlijk moeilijk in slaap komen. Een dag met een half dozijn ontmoetingen in en rond Amman betekende maandag evenveel kopjes sterke Arabische koffie. “Ik heb er geloof ik wel acht gehad”, zei Máxima toen de gastvrouw in een guesthouse in het Jordaanse Salt haar nog eens wilde inschenken. Arabische gastvrijheid kent een prijs: die van slapeloosheid.
Maar wellicht komt dat de koningin ook wel goed uit. De indrukken en ervaringen die ze in haar rol als speciaal pleitbezorger van de Verenigde Naties heeft opgedaan, moeten worden omgezet in advies aan de Jordaanse regering. Máxima heeft genoeg gehoord en gezien dat aandacht verdient, wil Jordanië de hele bevolking daadwerkelijk beter toegang geven tot financiële diensten.
Digitale financiële diensten als een #mWallet @dinarakjo en digitale leningen @Microfundforwom dragen bij aan economische zelfstandigheid van vrouwen. Koningin Máxima @UNSGSA op veldbezoek in #Jordanië in kader van #inclusievefinanciering. https://t.co/nc3XQhJIUt pic.twitter.com/Yyp3Mapd0v
— Koninklijk Huis (@koninklijkhuis) February 11, 2019
Met dat doel voor ogen is de koningin namelijk uitgenodigd om te kijken naar de bestaande nationale strategie, naar verschillende projecten voor met name vrouwen, jongeren en de miljoenen vluchtelingen in het koninkrijk. Met de pen en een groot opschrijfblok in de aanslag luisterde Máxima aandachtig en kritisch naar de verhalen van bijvoorbeeld gebruikers van ‘mobiele portemonnees’ en studenten met een vluchtelingenstatus die hun financiële steun digitaal ontvangen.
Strenge regels
In haar komende ontmoeting met de gouverneur van de Centrale Bank kan de koningin na haar veldbezoeken van maandag vertellen dat de regels voor het openen van een bankrekening soms zo streng zijn, dat ze een obstakel vormen voor de gewenste toegankelijkheid. Er moet vaak voor transacties nog een fysieke handtekening worden gezet. Dat is lastig wanneer een bankkantoor of een bankagent niet om de hoek zit, zodat geld moet worden uitgegeven voor een taxi om geld te halen of te storten.
Met mobiel bankieren zou dat probleem niet bestaan, maar voor het openen van een account is identificatie nodig. Vluchtelingen hebben vaak geen paspoort en in de conservatieve Jordaanse cultuur aarzelen vrouwen om hun identiteitsbewijs aan een man te laten zien. Of erger nog: er een kopie van maken. Pinautomaten waar klanten zich met een irisscan kunnen identificeren en soortgelijke technieken kunnen een oplossing bieden, maar dan moeten de regels dat wel toestaan.
.@Microfundforwom is #Jordan’s largest microfinance institution dedicated to empowering the entrepreneurial under-served, especially women. #UNSGSA visited MFW clients on the Harmony Trail in #Jordan to discuss how #digitalfinance & #microfinance improved their lives. pic.twitter.com/IEES8hwA9p
— UN SG's Special Advocate Queen Máxima (@UNSGSA) February 11, 2019
Elke oplossing lijkt echter zijn eigen probleem te hebben, zo ervoer Máxima niet voor het eerst bij een VN-reis. Ze zei niet te zullen aarzelen om de Jordaanse autoriteiten dat te vertellen. “Om te helpen moet je eerlijk zijn.” Om die reden is ze echter ook gevraagd poolshoogte te komen nemen.