Laatste nationale herdenking voor keizer Akihito
14 augustus 2018
De Japanse keizer Akihito woont woensdag voor de laatste keer tijdens zijn regeerperiode de nationale herdenking bij voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Die ceremonie wordt elk jaar gehouden op 15 augustus, de dag dat Japan capituleerde in 1945.
De keizer wordt in de Nippon Budokan, de speciaal voor de judocompetitie bij de Olympische Spelen van Tokio in 1964 gebouwde sporthal naast het Keizerlijk Paleis, vergezeld door keizerin Michiko. De keizer houdt traditioneel ook een korte toespraak. Daarbij moet hij enorm op zijn woorden letten gezien de gevoeligheid in de samenleving over de Japanse rol in de oorlog.
Zo vonden conservatieven dat de keizer in 2015 te ver ging door te zeggen "diep berouw" te voelen over wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog in naam van Japan was gebeurd. Premier Shinzo Abe kwam bij diezelfde gelegenheid niet verder dan "diep verdriet", hetgeen met name door de voormalige vijanden van Japan zoals China en Korea als te mager werd gezien.
Verzoening
De keizer heeft zich tijdens zijn bijna dertigjarige regeerperiode altijd ingezet voor verzoening en heeft ook bij bezoeken aan eerder door Japan bezette landen als Zuid-Korea en de Filipijnen spijt betuigd. Maar dat kwam hem in eigen land op kritiek te staan van degenen die vinden dat Japan niks heeft gedaan om spijt van te hebben.
Akihito's vader Hirohito was keizer tijdens de oorlogsjaren. De Amerikanen lieten hem na de oorlog op de troon, maar schaften zijn goddelijke status af. Akihito treedt volgend jaar april af en wordt dan opgevolgd door zijn zoon Naruhito.