Het Loo exposeert eeuwenoude bijbels Oranjes
8 februari 2013
Het gezangboekje van koningin Anna Paulowna, de Bijbelplaten die bij het godsdienstonderwijs aan koningin Wilhelmina werden gebruikt en de kostbare, met zilver versierde Bijbel die koning Willem III van het Nederlandse volk kreeg, als dank voor zijn betrokkenheid bij de watersnoodramp van 1861. Maar het meest bijzondere dat Paleis Het Loo vanaf 26 april tentoonstelt komt uit de collectie van Willem van Oranje, met op de band zijn wapen. Dat alles is vanwege de de tentoonstelling ‘Oranje en religie’, over de band tussen het Huis Oranje-Nassau en verschillende geloofsovertuigingen.
Kostbare bijbels en persoonlijke gezangboeken uit koninklijk bezit illustreren welke rol het geloof speelde in het dagelijks leven van de Oranjes. De tentoonstelling schetst een beeld van de godsdienstige beleving van de leden van het Huis Oranje-Nassau, gezien tegen de religieuze ontwikkelingen van hun tijd. In de geest van Willem van Oranje, die godsdienstige tolerantie hoog in het vaandel had staan, voelden de Oranjes zich door de eeuwen heen betrokken bij uiteenlopende geloofs- overtuigingen. Hoewel het Huis Oranje-Nassau protestant bleef, was er met name door de huwelijken met buitenlandse huizen ook ruimte voor andere religies, zoals de Anglicaanse, Russisch-orthodoxe, en recenter, de rooms-katholieke. De Oranjes gingen zondags ‘ter kerke‘, zittend in hun hofbank of in de paleiskapel.
Het project Refo500 werkt met diverse activiteiten in binnen- en buitenland toe naar de herdenking van 500 jaar Reformatie in het jaar 2017. Apeldoorn en de Duitse stad Heidelberg werken in 2013 samen naar aanleiding van het 450-jarig bestaan van de Heidelbergse Catechismus (1563-2013) en organiseren drie tentoonstellingen, die plaatsvinden in Paleis Het Loo, Slot Heidelberg en het Kurpfälzisches Museum Heidelberg.