Placeholder

Ook jachtslot Oude Loo in de steigers

De Nederlandse paleizen lijken er slecht bij te liggen. Aan Noordeinde is de afgelopen jaren gewerkt, aan Huis ten Bosch is men inmiddels begonnen aan een jarenlange renovatie en aan Paleis Soestdijk zou meer dan 100 miljoen euro moeten worden geïnvesteerd. Wat in de berichtgeving vanuit de overheid ontbreekt, is dat Het Oude Loo ook in de steigers staat.

Het onderhoud aan de koninklijke verblijven blijkt een grote kostenpost voor de rijksbegroting en daarmee ook een behoorlijke last voor het Rijksvastgoedbedrijf. Niet alleen wordt Paleis Huis ten Bosch voor zo'n 59 miljoen euro gerenoveerd om als woonpaleis van het koninklijk gezin dienst te gaan doen, ook aan andere verblijven blijkt de laatste tijd onderhoud te worden gepleegd. Afgelopen maand bleek namelijk ook het jachtslot van de Oranjes op het Kroondomein in Apeldoorn in verbouwing te zijn. Aan de voorzijde van Het Oude Loo stonden hekken, een grote container voor sloopafval en zelfs een keet voor het personeel en een mobiel toilet. Op de binnenplaats van het kasteeltje stonden steigers opgesteld. Het markante gebouw uit de vijftiende eeuw, naast Paleis Het Loo gelegen, is niet toegankelijk, maar het park is in de maanden april en mei – voor betalend publiek – toegankelijk. Inmiddels is die periode voorbij en zijn de steigers weer verdwenen.

[lees verder onder de foto]

 

Staatseigendom

Het kasteel is geen eigendom meer van de Oranjes, maar huren zij het van het Rijk. In de nieuwste uitgave van Royalty, die deze week verschijnt, wordt aan de hand van een reconstructie duidelijk dat de Oranjes een pittige strijd hebben moeten voeren om het kasteeltje te behouden, voor een zo laag mogelijke huur. Omdat het Rijk niet wil zeggen hoeveel de Oranjes tegenwoordig voor het gebruik van het monumentale kasteel en het park betalen, wordt aan de hand van de huurovereenkomst een schatting gemaakt van wat Willem-Alexander anno 2016 jaarlijks dient te betalen.  1970 werd dit bedrag vastgesteld op 25.000 gulden, jaarlijks aangepast op basis van de consumentenprijsindexcijfers.  De koning gebruikt het kasteel voornamelijk als weekendverblijf. Grote vraag is wie er opdraait voor de verbouwing. Het Rijksvastgoedbedrijf geeft aan dat het om gepland onderhoud gaat dat van de reguliere begroting gaat. Er zouden oude loden leidingen worden vervangen.

Verbouwingen

In de afgelopen jaren is aan elk koninklijk verblijf wel verbouwd. De personeelsvleugel van Paleis Noordeinde werd vorig jaar gedaan (8 miljoen euro), daarvoor is Noordeinde 66 (het Haagse pied-à-terre van prinses Beatrix) voor 3,7 miljoen onder handen genomen. Bij de Eikenhorst zijn containers geplaatst (à 400.000 euro) om meer kantoorruimte te creëren totdat het koninklijk gezin zal verhuizen naar Paleis Huis ten Bosch. Dat wordt voor 59 miljoen euro gerenoveerd.
Opengestelde paleizen Het Loo en Soestdijk staan ook nog op de rijksbegroting. Beide plannen om binnenkort de deuren te sluiten. Het Loo voor een grootscheepse verbouwing. Voor het eerst in dertig jaar als museum sluit het dan voor enkele jaren de deuren. Soestdijk zoekt nog altijd een nieuwe bestemming, waarbij het Ministerie van Wonen en Rijksdienst schat dat de nieuwe eigenaar een verbouwing van 100 miljoen euro moet doen. Tot die tijd kost het zo'n miljoen per jaar aan onderhoud.