Placeholder

Foto’s – De Oranjes in Lech

De belangstelling voor de koninklijke fotosessie in Lech was maandag minder dan in voorgaande jaren. De Rijksvoorlichtingsdienst had vijftig aanmeldingen gekregen en dat is ook wel eens kwart hoger geweest.

Televisieploegen waren vooral uit Nederland en Oostenrijk zelf, en fotografen onder andere ook uit Engeland en Duitsland. Maar de afgelopen jaren was er met name voor buitenlandse media meer aanleiding naar Oostenrijk af te reizen.

In 2013 waren de Oranjes voor het eerst samen terug in het skidorp na het uiteindelijk fatale ongeluk van prins Friso, en na de aankondiging van haar troonsafstand door koningin Beatrix.

Een jaar later verscheen Willem-Alexander voor het eerst in Lech, waar hij in de wieg al kwam, als nieuwe koning. Voor Beatrix hield dat in dat ze zich niet langer verplicht voelde om aan de fotosessies deel te nemen, maar hoewel haar aanwezigheid niet meer van tevoren wordt aangekondigd, heeft ze tot opluchting van de media nog geen jaar overgeslagen.

Extra vakantiegangers

De jaarlijkse vakantie van de koninklijke familie heeft Lech in de loop der jaren vooral bekendheid én extra vakantiegangers uit Nederland bezorgd. Dat vertelde maandagmorgen VVV-directeur Hermann Fercher op de skipiste van Oberlech.

,,Het effect is het grootste onder Nederlanders", aldus Fercher. ,,Voor hen is het een reden om hier te komen skiën. Bij Duitsers is het ook wel bekend, maar is het geen motief om voor Lech te kiezen", zei Fercher die in de voorjaarszon tal van journalisten en televisieploegen te woord stond.

Volgens hem komt ruim tien procent van de jaarlijks honderdduizend wintersportgangers uit Nederland. ,,Na Oostenrijkers, Duitsers en Zwitsers is het de grootste groep. Er zijn plekken in Tirol waar meer Nederlanders komen, maar wij doen het niet slecht."

Fercher vertelde dat tijdens het verblijf van de koninklijke familie in het skidorp een foto van prins Friso staat opgesteld op een altaar van de oude dorpskerk. ,,Daar is ook behoefte aan bij Nederlandse bezoekers. Die steken graag een kaars aan ter herinnering aan Friso", zei hij.

De verbondenheid van de koninklijke familie met vrienden en bekenden in Lech is sinds het uiteindelijk dodelijke ski-ongeval van de prins in 2012 alleen maar hechter geworden, meende Fercher.